Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Davljenje Republike Srpske i hoće li biti proslave Dana Republike!?


Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Davljenje Republike Srpske i hoće li biti proslave Dana Republike!?

Ovo što je Kristijan Šmit 20.12.2023. godine rekao o devetom januaru, iznoseći da se tog datuma ne smije slaviti Dan Republike i da bi oni koji to organizuju trebali biti krivično gonjeni, je najava da će on uskoro zabraniti održavanje Dana Republike, a onda će za neizvršenje te njegove odluke, a ne odluke Ustavnog suda BiH, uslijediti krivični progon, i to Milorada Dodika, Siniše Karana i svih drugih koji budu učestvovali u organizaciji i obezbjeđenju te proslave, uključujući i sve članove Odbora za organizaciju te proslave.

Na ovome se može vidjeti koliko je dalekosežno bilo nametanje Šmitovog tzv. krivičnog djela neizvršenja odluka visokog predstavnika, koje je uzurpacijom vlasti i kršenjem Povelje UN i Ustava BiH Šmit nametnuo 1.7. ove godine.

I sada se i na ovom primjeru vidi koliko se protiv te uzurpacije i kolonijalnog zla pravno može i treba boriti samo pred Međunarodnim sudom pravde, ali Srbija to neće, kako ona Miloševićeva, odnosno Borisa Tadića, tako ni ova Vučićeva. A mogla bi, samo da hoće, na osnovu Dejtonskog sporazuma podnijeti tužbu tom sudu protiv država koje su 1999. godine usvojile Bonske zaključke, tj. međusobni protivpravni ugovor (protivan Povelji UN) o kolonijalnom upravljanju Bosnom i Hercegovinom, i nametnule tzv. ovlašćenja visokog predstavnika, čime su flagrantno i teško napale i povrijedile suverenost BiH kao države članice UN.

Pored toga, Srbija bi, samo da hoće, na osnovu Povelje UN i Dejtonskog sporazuma, mogla i da u Generalnoj skupštini UN pokrene postupak usvajanja rezolucije kojom bi Generalna skupština UN zatražila  savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde na pitanje da li ijedna država ili pojedinac imaju pravo da državi članici UN nameću svoju volju kao zakon. To je jednostavno pitanje i na njega Međunarodni sud pravde ne može nikako drugačije odgovoriti do da je to nedozvoljeno, jer takvo ponašanje zabranjuje Povelja UN, zabranama propisanim u njenim članovima 2. i 78.

Nažalost, Srbija to neće da učini i time se prema nama ovdje u Republici Srpskoj ponaša kao neko ko nijemo posmatra davljenje utopljenika i njegovo nestajanje.

Za Infomedia Balkan
Dr Milan Blagojević, ugledni univerzitetski profesor i doktor pravnih nauka, bivši član Senata Republike Srpske i pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, sudija Okružnog suda u Banja Luci koji je odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, što je prvi takav slučaj u BiH pravosuđu.

Foto naslovna: glassrpske.com
Izvor: Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter