Dve godine od amputacije, transplantirane su joj nove šake

Dve godine od amputacije, transplantirane su joj nove šake

Britanka Tanja Džekson, majka troje dece koja je gotovo umrla od sepse, postala je prva žena u Velikoj Britaniji kojoj je izvršena transplantacija obe šake.

Džekson (42) je izjavila da je "uzbuđena zbog budućnosti" posle uspešne 15-časovne operacije u gradu Lidsu prošlog meseca, prenosi Indipendent. 

Provela je dve godine na listi čekanja za transplantaciju amputirane leve šake, dela leve ruke i najvećeg dela desne šake. 

"Preplavljuju me sve vrste emocija. Ne mogu da dočekam da povratim svoj život i da budem nezavisna", navela je Džekson. 

Dodala je da se najviše raduje "uobičajenim stvarima", da bude u mogućnosti da češlja kosu svojih ćerki i da ih drži za ruke. 

Džekson je u svojim 20-im obolela od ulceroznog kolitisa, a ozbiljno se razbolela u martu 2015. godine kada je došlo do infekcije krvi. 

Muž ju je odveo u bolnicu kada joj se stomak naduo, a prsti na rukama i nogama počeli da postaju crni, zbog čega su doktori bili primorani na amputaciju zahvaćenih delova da bi joj spasli život. 

Posle dve godine čekanja, dobila je poziv prošlog meseca, a nada se da će u roku od dve godine povratiti punu funkcionalnost obe šake. 

Profesor plastične hirurgije Sajmon Kej rekao je da veruje da će takve operacije postati češće kako se veći broj pacijenata bude uspešno oporavljao. 

"I pre 30 godina imali smo tehnologiju da izvedemo tu proceduru, ali niko nije mislio da će lekovi sprečiti odbijanje (ruke). Mislili smo da je to nemoguće", kazao je Kej.

 

Foto: Thinkstock

Izvor: Beta/B92