Džordž Majkl za života dao milione u humanitarne svrhe

Džordž Majkl za života dao milione u humanitarne svrhe

Prošlo je tačno godinu dana otkako smo ostali bez Džordža Majkla, engleskog pjevača i kompozitora koji je obilježio devedesete godine.

Vijest o njegovoj smrti šokirala je mnoge koji su odrastali uz njegove hitove “Faith”, “Father figure”, “One More Try”, “Monkey”, “Praying for Time”, “Don’t Let The Sun Go Down On Me”, “Freedom”…

Jedna od najvećih modnih ikona postao je svjetski poznat kao dio dueta “Wham”, koji je osnovao sa svojim školskim drugom Endruom Ridžlijem 80-tih godina 20. vijeka. Grupa je tokom 80-ih imala velik hit “Wake Me up Before You Go Go”. Nakon raspada benda, Majkl je započeo uspejšnu solo karijeru, a njegov prvi album “Faith” kao solo umjetnik prodat je u više od 20 miliona primjeraka.

Međutim, malo ko zna da je Džordž Majkl za života ostavio milione dolara humanitarnim organizacijama koje pomažu djeci i oboljelima od raka i side, piše na FB stranici Radioaktivni komarac.

Takođe, bio je jedan od producenata originalnog bend Aid singla iz 1984. godine zahvaljujući kom je prikupljeno više od 20 miliona dolara za gladne Etiopljane.

Ovo su samo neka od njegovih humanih djela:

1. Poklonio je 18.000 dolara za vantelesnu oplodnju potpunoj neznanki

TV voditelj šoua “Deal Or No Deal” Ričard Osman ugostio je ženu koja je želela da prikupi 18.000 dolara za vantjelesnu oplodnju. Majkl je igrom slučaja gledao tu emisiju i sjutradan joj krišom uplatio novac.

2. Osnovao je organizaciju koja se bori za prava djece sa hendikepom

Majkl je osnovao “Trust” koji nudi bespovratna sredstva osobama sa hendikepom i djeci s posebnim potrebama.

3. Radio je u prihvatilištu za beskućnike

Džordž Majkl je volontirao u skloništima za beskućnike i tražio od zaposlenih u tim ustanovama da nikom ne govore za njegova djela.

4. Dao je milione dolara servisu Čajldlajn

Osnivač telefonskog servisa Čajldlajn, koji je na raspolaganju deci Britanije 24 sata dnevno i kom mogu da se obrate svi mlađi od 19 godina koji imaju bilo kakav životni problem, otkrila je da je Majkl sav novac zarađen od hita “Jesus To A Child” dao toj organizaciji.

“Dao nam je milione dolara i mi smo planirali da sljedeće godine, na 30. godišnjicu osnivanja, napravimo veliki koncert u njegovu čast i zahvalimo se u ime stotina hiljada djece kojima je pomogao”, rekla je Ester Rancen.

5. Dao je na stotine besplatnih karata bolničkom osoblju u Austriji

Majkl je poslao 1.000 besplatnih karata za koncert radnicima bolnice u Beču u kojoj je liječen od zapaljenja pluća 2011. godine

6. Poklonio je zaradu od “Don’t Let the Sun Go Down on Me” dječjoj humanitarnoj organizaciji i fondaciji za borbu protiv side.

Vječna ti slava i hvala, veliki čovječe!


Izvor: CdM