Egzit zvanično najbolji evropski festival!

Egzit zvanično najbolji evropski festival!

U konkurenciji 350 festivala koji se održavaju u više od 35 zemalja „Egzit“ je, na dodeli Evropskih festivalskih nagrada u Holandiji, proglašen za najbolji festival Evrope!

Novosadski festival trijumfovao je u glavnoj kategoriji u konkurenciji sa vrtoglavih 350 festivala iz više od 35 zemalja, uz više od milion glasova publike i mišljenje stručnog žirija sastavljenog od najeminentnijih ljudi svetske muzičke industrije, navodi se u saopštenju festivala.

„Egzitovi“ festivali bili su u finalu u čak šest kategorija, a sam „Egzit“ u rekordne tri kategorije, uključujući i osvojenu glavnu nagradu za najbolji veliki evropski festival, te najboljeg festivalskog organizatora u Evropi i nagradu "Take a Stand" za društveni aktivizam.

Osnivač festivala koji se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi Dušan Kovačević kaže da je neverovatan uspeh nakon samo četiri godine ponovo osvojiti najvažniju festivalsku nagradu na svetu.

„Pobediti u najtežoj kategoriji, gde su najveći evropski i svetski festivali sa budžetima i preko deset puta većim od našeg osećaj je neopisiv. Izuzetno smo ponosni što smo najveće priznanje vratili u naš Novi Sad, evropsku prestonicu kulture, u našu Srbiju, u naš region“, naglasio je Kovačević.

„Egzit“ je u konkurenciji za glavnu nagradu bio sa drugim evropskim festivalskim gigantima, kao što su „Tumoroulend“, „Siget“, „Loulends“, „Vaken open er“ i mnogi drugi.

Ovo je druga šampionska titula koju je „Egzit“ osvojio na Evropskim festivalskim nagradama još od njihovog ustanovljenja 2010. godine, a svake godine je u najužem izboru za najbolji evropski festival.

„Egzit“ je prethodno osvojio nagradu za najbolji veliki evropski festival za 2013. godinu, dok je 2007. godine izglasan za najbolji evropski festival van Velike Britanije od strane Britanskih festivalskih nagrada.

Sinoć je trijumfovao i miljenik publike ovogodišnjeg „Egzita“ Rag'n'Boun Men koji je proglašen za najbolju novu zvezdu u Evropi.

Pobednike bira publika iz cele Evrope, zajedno sa stručnim žirijem, koji čine istaknuti pojedinci iz sveta festivalske industrije, a lista dobitnika nalazi se na zvaničnom sajtu.


Izvor: Tanjug