Ekskluzivno otkrivam stvarne razloge Dodikove -samoizolacije-, pored afere oko ukradene ikone


Ekskluzivno otkrivam stvarne razloge Dodikove -samoizolacije-, pored afere oko ukradene ikone

Istina o Dodikovoj samoizolaciji: Stižu na naplatu obaveze iz ANP-a, Republika Srpska se zadužuje za kupovinu NATO naoružanja 

Ekskluzivno otkrivam stvarne razloge Dodikove "samoizolacije", pored afere oko ukradene ikone. Konkretno: Dodik do 9. januara odlaže usvajanje Budžeta BiH za 2021.-2023. godinu i stavku "ispunjavanje uslova po NATO standardima" od 2,3 milijarde maraka, od čega 1,1 milijarda ide za kupovinu naoružanja i opreme. U samoizolaciji je i radi traženja odgovora na pitanje ministra Lavrova: "Zadužuješ li Republiku Srpsku radi kupovine američkog oružja?". 

Javnost je već zauzela stav da se Milorad Dodik "samoizolacijom" krije od međuarodne top-afere oko ikone ukradene u Ukrajini. Posebno nakon odluke ministra Sergeja Lavrova da mu vrati "poklon", ali preko Interpola i u funkciji pokretanja međunarodne istrage. Dodik će tek shvatiti koliko je opasno poigravati se sa interesima velikih sila i neispunjavanje obećanja datih Rusiji. No, o tome više ekskluzivnih informacija u narednim tekstovima.

Suštinski razlozi Dodikovih problema proizilaze iz sporazuma sa NATO, konkretno iz obaveza preuzetih potpisivanjem ANP-a i aktiviranjem MAP-a. Moram podsjetiti da sam prvi objavio da je Dodik potpisao standardizovani obrazac ANP-a, još dok je dokument skrivan u sefu Predsjedništva BiH. Čak sam unaprijed najavio pokušaj obmanjivanja Narodne skupštine RS i javnosti sa "srpskim prevodom" tog dokumenta, a čemu smo potonje svjedočili.

Ukoliko pozajete procedure pristupanja u Sjevernoatlanski vojni savez nije problem pretpostaviti stvarnu istinu i (nevješte) pokušaje prevare javnosti. Sa te pozicije davno sam ukazao na problem zbog kog se Dodik danas krije od institucija i naroda, a šta dokazuje tekst Tri milijarde za NATO bajku platiće sirotinja! iz novembra prošle godine.

Danas činjenično vidimo da je Dodik u tekućoj godini uspio "eskivirati" obaveze preuzete ANP-om u domenu povećanja izdataka za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH po programu dostizanja NATO standarda. Ove godine budžet Ministarstva odbrane BiH ostao je na nivou proslogodišnjeg, odnosno 288 miliona maraka sa 8 miliona rebalansa (uvećanja). No, je li Dodik nešto postigao odlaganjem ugovorenih obaveza?

Po dokazima i činjenicama predstavljenim ovim tekstom Milorad Dodik suočio se bitno uvećanim budžetskim stavkama za "ispunjavanje uslova po NATO standardima", a u mnogo težoj ekonomskoj situaciji. Zato opozicija Republike Srpske nije mogla dobiti precizne odgovore oko zaduženja Republike Srpske u narednoj godini prilikom nedavne sjednice Narodne skupštine RS. Kako saopštiti javnosti da dio kredita ide za kupovinu NATO naoružanja i opreme?

To da je odlaganje obaveza po ANP-u, kog neki i danas nazivaju "Programom reformi", za tekuću godinu dovelo do povećanja istih stavki za period 2021.-2023. godina nepobitno vidimo sa donje fotografije. Analogno predočavam projekcije Ministarstva odbrane BiH iz kakvih se egzaktno vidi ogromno povećanje izdvajanja za stavku "Faza ispunjavanja uslova po NATO standardima".

Gornja tabela akcionog plana Ministarstva odbrane BiH od 22.05.2019. godine pokazuje stavku "ispunjavanje uslova po NATO standardima" za 2020. godinu u vrijednosti od 616 miliona maraka, a šta nije realizovano obzirom da je ukupan budžet ministarstva bio dvostruko manji i srazmjeran prethodnim godinama. Zato projekcija (donja tabela) od 19.05.2020. godine predviđa drastično povećanje za narednu godinu (2021.), konkretno: sa prvobitnih 595 miliona maraka na nevjerovatnih 856 miliona (preko 260 miliona više!).

Imaju načina NATO, SAD i EU istjerati ono šta je Dodik potpisao, pa je sada pred Savjetom ministara BiH usvajanje trogodišnjeg budžeta - od čega se Dodik na svom imanju krije pod krinkom "samoizolacije". Sa gornje fotografije vidite i uvećanje iste stavke za 2022. godinu sa 614 miliona maraka na 722 miliona, dok nas u 2023. godini ispunjenje ANP-a treba koštati preko 766 miliona maraka.

Dakle, u periodu 2020.-2022. godina za obaveze po ANP-u prvobitno je planirano trogodišnje izdvajanje od 1,8 milijardi maraka, a odlaganje nam je ista izdvajanja povećalo na 2,3 milijarde maraka (pola milijarde više!). Dodikove igrarije oko neusvajanja budžeta za ovu i odlaganja usvajanja narednog (trogodišnjeg!) budžeta nisu nam donijele apsolutno ništa dobroga. Čak naprotiv, sad u daleko težim geofinancijskim  uslovima moramo podizati skuplje kredite.

Za "obožavatelje" Donalda Trampa moram naglasiti da su predstavljene budžetske projekcije urađene po njegovom insistiranju na izdvajanju NATO članica i kandidata od 2% BDP-a, a šta sam objasnio u tekstu sa gornjeg linka. Istine radi, išao sam sa procjenama u visini povećanja spram ranijih izdvajanja, pa izračunao da će nas to za pet godina koštati oko tri milijarde maraka. Sad vidimo da za samo tri godine treba iskeširati 2,3 milijarde i da će nas "NATO bajka" koštati mnogo više od mojih početnih  procjena - urađenih bez danas poznatih podataka.

No, nisam omanuo u pogledu procjene da će polovina tih sredstava ići direktno za kupovinu NATO naoružanja i opreme. Tako za "Modernizaciju i zanavljanje naoružanja i vojne opreme" po osnovu Budžeta BiH za period 2021.-2023. godina treba izdvojiti 1,1 milijardu maraka, a od čega 402 miliona već u narednoj godini. Od tog iznosa bar trećinu će isfinancirati građani "vojno neutralne" Republike Srpske.

Znači, svi prezentovani podaci i fotografija sa uporednim tabelarnim prikazima preuzeti su sa zvaničnog sajta Ministarstva odbrane BiH i svako može provjeriti vjerodostojnost istih. Uz to moram napomenuti činjenicu da se ovakvi dokumenti nisu mogli objelodaniti bez prethodnog odobrenja Predsjedništva i Savjeta ministara BiH, odnosno Milorada Dodika i Zorana Tegeltije personalno.

Znači, programi rada, srednjoročni i akcioni planovi Ministarstva odbrane BiH predstavljaju dokumente kakvi očekuju formalno odobrenje Dodika, Tegeltije i ostalih promotera "vojne neutralnosti" Republike Srpske, a u pitanju su obaveze preuzete aktiviranjem MAP-a preko potpisivanja ANP-a. Ima li Dodik petlju odbiti realizaciju onoga šta je Bosna i Hercegovina obavezala se u formi međunarodnog ugovora? I njegovim potpisom!?

Poigravao se Mile Traktorista sa najmoćnijom vojnom alijansom svijeta tokom ove godine, ali mu se sad valja suočiti sa posljedicama. Vjerujte da je odobrenje takvog trogodišnjeg budžeta jednak "politički suicid" kao i dalje izvrdavanje. Za to se pobrinuo Sergej Lavrov u svom isticanju parlamentarne Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS kao prepreke Dodikovog daljeg paktiranja sa NATO. 

Godinama su Putin i Lavrov uključivali se u predizborne kampanje Milorada Dodika i omogućavali mu izborne pobjede, pružali mu međunarodnu zaštitu i ino, a on bi sad 1,1 milijardu maraka potrošio za kupovinu američkog naoružanja i vojne opreme. Da ne govorim o geopolitičkim posljedicama ulaska BiH-e u NATO. Ljudi moji, takve stvari se "plaćaju glavom", a vjerujte da je agenturna operacija sa ukradenom ikonom u funkciji pripremanja takve odmazde. 

Zna Dodik sa kakvim posljedicama mu se valja suočiti na planu odmjeravanja snaga NATO i Rusije u narednom periodu, a posebno jer je potrošio političke bonuse i kod jednih i kod drugih. U datoj situaciji najmanje su mu potrebni unutrašnji nemiri, a na koju god se stranu opredjelio slijede protesti. Nema mu druge negoli donijeti odluke oko opisanog povećanja vojnog budžeta zemlje, a onda se i suočiti sa posljedicama istih. Ma kakve odluke bile.

I čega se mešetar dosjetio? Sam je sebi uveo izolaciju kakva će taman trajati do 9. januara i možebitno koji dan poslije toga.  O kakvom proslavljanju Dana Republike Srpske bi mogli govoriti nakon usvajanja ovakvog trogodišnjeg državnog budžeta i konačnog "putokaza" ka kom vojnom savezu ide Bosna i Hercegovina? Pa i zašto je Srpskoj potrebno toliko zaduženje?

Samo iz paničnog straha Dodik se poslužio taktikom Igora Radojičića i skrivanja u samoizolaciji. Za razliku od Radojičića nije smio nabaviti PCR nalaz, strahujući da mu ne provale falsifikat. Najgrđe u svemu jeste činjenica da primarno strahuje od svojih "odanih" kadrova na ključnim funkcijama (Cvijanović, Višković, Tegeltija, Lukač...), koji odavno čekaju priliku da se kotarišu takvog šefa. 

Ukoliko se izvuče iz opisanih (ne)prilika vjerujte da ću mu javno čestitati. Elem, postoji (naoko!) vrlo jednostavno rješenje Dodikovih problema, a to je da se posluži taktikom svog višedecenijskog saveznika Mila Đukanovića. Konkretno, kada je trebao ispoštovati ogroman ruski kapital Đukanović je izveo "samoatentat" i po hitnom postupku uveo Crnu Goru u NATO. Opravdano računajući da ni Rusi ne smiju ubiti predsjednika države članice NATO.

Dodiku je ovakav scenarij čak prostiji od Đukanovićevog obzirom da je NATO već stacioniran u BiH-i i to kao faktor očuvanja mira po međunarodnom ugovoru. Zna to i Sergej Lavrov, pa nije bez razloga sastao se sa drugim "garantima mirovnog sporazuma" - Srbijom i Hrvatskom. Time je pitanje ulaska naše zemlje u NATO pozicionirao kao pitanje regionalne sigurnosti, a preko ruskog "veta" i kao predmet pregovora velikih sila. Time Dodiku nije ostavio previše manevarskog prostora, zbog čega i pominjem javne čestitke ukoliko nađe izlaz iz date situacije.

Piše: Borislav Radovanović

Izvor: borislavradovanovic.blogspot.com