Evo kako mafijaška vlast u Srpskoj ubija? FZO ima novac za sudske troškove, ali ne i za lijek?! (Video)


Evo kako mafijaška vlast u Srpskoj ubija? FZO ima novac za sudske troškove, ali ne i za lijek?! (Video)

Teško oboljela Banjalučanka, inače samohrana majka maloljetne djevojčice, već četiri godine, pored borbe sa teškom bolešću, vodi bitke i sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS koji neće da joj refundira troškove nabavke lijeka za hemoterapiju u ukupnom iznosu od 16 hiljada maraka.

Cijena jedne doze lijeka pertuzumab bila je 3.250 maraka, a Banjalučanka je, kako bi spasila svoj život, nakon preporuke ljekara morala nabaviti pet doza do trenutka kada su je u Fondu stavili na famoznu Listu koja omogućava plaćenu nabavku pomenutog lijeka pacijentu.

„Njeno liječenje traje već četiri pet godina. Ona se obratila Fondu zdravstva za refundaciju, Fond je to odbio, nakon toga sam pisao žalbe, drugostepeni organ Fonda je isto odbio i onda su dolazile tužbe na red“, kaže Andrej Obradović, advokat teško oboljele Banjalučanke.

Ono što je fascinanto u ovom slučaju je da je Okružni sud u Banjaluci donio 16 presuda u kojima su odluke Fonda zdravstvenog osiguranja RS proglašene nezakonitim, ali u Fondu i dalje nastavljaju donositi rješenja kojima se odbija isplata novca.

„S obzirom da Fond nije htio da poštuje odluke suda, nego donese rješenje ponovno, ali opet odbije zahtjev i donese nezakonito rješenje. Mi smo tražili od suda da on donese meritorno rješnje, ali sud nikako nije, jer je to rijetka praksa. Ali je u ovom slučaju to jedina opcija, ili krivična prijava zbog neizvršavanja sudske odluke“, poručuje Obradović.

Prema posljednjim informacijama, nakon Okružnog suda u Banjaluci, i Vrhovni sud Republike Srpske je svojom presudom stao na stranu teško bolesne Banjalučanke i utvrdio da su odluke Fonda zdravstvenog osiguranja RS neustavne.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS odgovaraju da je ovaj lijek količinski ograničen te da se daje samo prioritetnim pacijentima, dok za ostale postoji Lista čekanja.

"U konkretnom slučaju kod osiguranika sud je naložio da se ukida rješenje Fonda kojim je odbijena refundacija, ali u presudi nije navedeno da se trošak refundira, odnosno da se novac osiguraniku isplati. U skladu sa presudom, zahtjev za refundaciju se vraća na ponovno odlučivanje našoj prvostepenoj komisiji. Prema tome, Fond postupa po presudama i postupci su u toku“, odgovaraju iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Najveći apsurd u svemu je da Fond uredno plaća sve izgubljene sporove koje FZO pravi u ovom slučaju, a za sada je ovaj iznos već prešao iznos od 5.000 maraka.

 

Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter