Evo šta o nedavno usvojenom Zakonu o kleveti kaže Kristijan Šmit -Ne sjedim skrštenih ruku- (Video)


Evo šta o nedavno usvojenom Zakonu o kleveti kaže Kristijan Šmit -Ne sjedim skrštenih ruku- (Video)

"Sloboda medija je osnovni princip koji se u Republici Srpskoj ne poštuje i ja sam veoma nezadovoljan zbog toga, ali to ne znači da sjedim skrštenih ruku."

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je, gostujući u emisiji “Pressing” televizije N1, izjavio da je nezadovoljan zbog izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se ponovo kriminalizuje kleveta, ali i da “ne sjedi skrštenih ruku”.

Na pitanje novinara zašto ne poništi Krivični zakonik RS kojim se kriminalizuje kleveta, Kristijan Šmit je odgovorio da će se Evropska unija pozabaviti tim pitanjem.

“U dijalogu smo. To je stvar koja se tiče i drugih institucija, OSCE, Savjet Evrope, i drugih. Sloboda medija je osnovni princip koji se u Republici Srpskoj ne poštuje i ja sam veoma nezadovoljan zbog toga, ali to ne znači da sjedim skrštenih ruku. To nije samo naš zadatak. Evropska unija će se morati pozabaviti tim pitanjem”, rekao je Šmit.

Na konstataciju novinara da visoki predstavnik ima instrumente da poništi taj zakon, Šmit je odgovorio da ih imaju i drugi.

“Izvjestioci Savjeta Evrope će doći u BiH za petnaest dana pa ćemo razgovarati o svim mjerama”, naglasio je Šmit na kraju.

Podsjećamo, vlasti Republike Srpske su, uprkos svim apelima i upozorenjima da ne kriminalizuju klevetu, u Krivični zakonik ponovo uvrstile klevetu.

Ono što je počelo kao tvit Milorada Dodika, nekoliko mjeseci kasnije pretvorilo se u najcrnju moru onog dijela novinara u Srpskoj ali i BiH koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Navedeni zakon predstavlja mogućnost da svako bude osumnjičen ili pod istragom ukoliko neko bude smatrao da je oštećen potencijalnim klevetničkim izražavanjem a to bi se moglo koristiti za gušenje slobodnog izražavanja i koristiti za političke zakulisne igre.


Foto naslovna: PrintScreen/N1
Video: N1
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter