Evo šta slijedi u Rusiji!? Da li su Aleksej Djumin i Sergej Surovikin novi tandem u ministarstvu odbrane?


Evo šta slijedi u Rusiji!? Da li su Aleksej Djumin i Sergej Surovikin novi tandem u ministarstvu odbrane?

Aleksej Djumin, bivši bezbednosni agent Kremlja, pojavio se kao potencijalni kandidat da zameni ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, čiju je smenu zahtevao šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin tokom svog pokušaja pobune 24. juna.

Rođen u Kursku na zapadu Rusije, 50-godišnji Djumin je bivši agent Federalne službe zaštite (FSO) koja se bavi bezbednošću predsednika i drugih državnih zvaničnika. Putin ga je imenovao za guvernera Tule u februaru 2016. Prethodno je služio kao Šojguov zamenik u ruskom.

Ko je Aleksej Djumin?

Djumin je služio kao Putinov telohranitelj kad je ovaj bio predsednik od 2000-2008, kao i kad je bio na čelu vlade od 2008-2012.

Foto: Kirill Kallinikov/Sputnik/Profimedia/Aleksej Djumin

Kad su vagnerovci krenuli u marš ka Moskvi tokom Prigožinove kratkotrajne pobune 24 juna, ruski tajkun – poznat i kao “Putinov kuvar” – objavio je da je njegov cilj ostavka dva čoveka koja vode ruski rat u Ukrajini – Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova.

Analitičari su nakon pobune rekli da bi Djumin eventualno mogao da zameni Šojgua na mestu ministra odbrane, prenosi “Njuzvik”.

“Veoma je verovatno da će Aleksej Djumin postati ministar odbrane a general (Sergej) Surovikin načelnik Generalštaba. Ali, to se neće odmah dogoditi kako se ne bi mislilo da su Šojgu i Gerasimov sklonjeni na zahtev pobunjenika”, naveo je na “Telegramu” politički analitičar Sergej Markov.

Ruslan Puhov, direktor Centra za analizu strategija i tehnologija sa sedištem u Moskvi, rekao je “Fajnenšel tajmsu” da su Šojgu i Gerasimov “sada očigledno pri kraju” i da će ih Putin “skloniti” obojicu. S tim se slaže i Abas Galjamov koji je služio tri godine kao pisac Putinovih govora.

“Deluje da je Djumin sada favorit”, napisao je on na “Telegramu”.

Šojgu ispao iz naklonosti Putina?

Snimak iz juna na kojem ruski predsednik Vladimir Putin okreće leđa ruskom ministru odbrane brzo je postao viralan na društvenim mrežama i ponovo podstakao spekulacije o zategnutim odnosima u ruskom vrhu.

Putin i Šojgu su sredinom juna posetili moskovsku bolnicu Višnjevski da uruče medalje vojnicima koji su ranjeni u ratu protiv Ukrajine. Ali, sudeći po Putinovom ponašanju, stekao se utisak da više ne oseća veliku naklonost prema ministru Šojguu.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je prošle nedelje snimak na kojem se vidi Šojgu na dužnosti po prvi put otkako je Prigožin zauzeo štab Južne vojne komande u Rostovu na Donu i krenuo ka Moskvi, pre nego što je povukao svoje vagnerovce. Nije jasno kada i gde je snimak nastao.

Šojgu se u ponedeljak obratio javnosti prvi put nakon Vagnerove pobune.

- Planovi za destabilizaciju situacije u Rusiji krajem juna propali su prvenstveno zahvaljujući posvećenosti ruskog vojnog osoblja svojim dužnostima - rekao je on.

Markov je ocenio da snimak Ministarstva odbrane na kojem je prikazan Šojgu predstavlja "signal upućen svima da je on i dalje u kabinetu i da će verovatno za sada ostati ministar odbrane".

- Putin neće uraditi ništa pod pritiskom pobunjenika - rekao je Markov.

Navodno je glavni razlog pobune vagnerovaca bilo naređenje Šojgua da svi “dobrovoljački odredi” na frontu u Ukrajini do tog datuma potpišu ugovor i podrede se njegovom Ministarstvu. Prigožin je to odbio. Dugo pre pobune on je bio u sukobu sa ruskim vojnim vrhom, optužujući Šojgua i Gerasimova za katastrofalno vođenje rata u Ukrajini i uskraćivanje municije njegovim borcima. Pre “beloruskog sporazuma” kojim je okončan njegov “marš za pravdu”, Prigožin je tražio je da Šojgu i Gerasimov dođu u Rostov na Donu.

Djumin učestvovao u pregovorima sa Prigožinom?

Tokom kratkotrajne pobune cirkulisali su izveštaji da je Djumin učestvovao u pregovorima sa Prigožinom pre nego što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko isposredovao sporazum. Kremlj je saopštio da će Prigožin prema sporazumu otići u egzil u Belorusiju, a ni on ni njegovi borci neće biti krivično gonjeni zbog pokušaja pobune, kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Međutim, “Komersant” je nakon toga, prošlog ponedeljka, objavio da krivični postupak protiv Prigožina zbog organizacije oružane pobune nije obustavljen i da ga još istražuje ruska Federalna služba bezbednosti (FSB). Sledećeg dana je državni medij preneo, pozivajući se na FSB, da su ruske vlasti zatvorile istragu pobune.

Slučaj oružane pobune zatvoren je 27. juna, saopštio je FSB, prenele su “RIA Novosti”.

Pres služba regiona Tula rekla je listu “Vedomosti” da Djumin nije učestvovao u pregovorima između Lukašenka i Prigožina. Pozivajući se na izvore bliske Kremlju, “Meduza” je u oktobru 2022. izvestila da odnosi između Djumina i Šojgua nisu funkcionisali kad su radili zajedno u Ministarstvu odbrane. Institut za proučavanje rata (ISW) nije mogao da potvrdi spekulacije o zameni Šojgua Djuminom.

“Bilo kakve promene u rukovodstvu (ruskog) Ministarstva odbrane predstavljale bi značajnu pobedu za Prigožina”, naveo je Institut.

Piše: Milijana Milikšić
Foto naslovna: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Tanjug/AP
Izvor: blic.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter