Evo zašto je opozicija otkazala sastanak sa Šmitom i zašto on nije posjetio Banja Luku? (Foto/Dok.)


Evo zašto je opozicija otkazala sastanak sa Šmitom i zašto on nije posjetio Banja Luku? (Foto/Dok.)

Za sada još uvijek nisu poznati razlozi otkazivanja sastanka, odnosno da li je sastanak otkazan nakon naredbe o zabrani korišćenja službenih prostorija Palate Republike Srpske za sastanke sa Kristijanom Šmitom, ili je u pitanju nešto drugo.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit otkazao je današnji sastanak sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem koji se trebao održati u Banjoj Luci.

Za sada još uvijek nisu poznati razlozi otkazivanja sastanka, odnosno da li je sastanak otkazan nakon naredbe o zabrani korišćenja službenih prostorija Palate Republike Srpske za sastanke sa Kristijanom Šmitom, ili je u pitanju nešto drugo.

Inače, za danas su bili zakazani sastanci Kristijana Šmita sa potpredsjednicima Republike Srpske, Ćamilom Durakovićem i Davorom Pranjićem.

Dan ranije generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Јelena Pajić Baštinac donijela je naredbu o zabrani korišćenja službenih prostorija Palate Republike za sastanke sa Šmitom.

Foto: rtrs.tv

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković rekao je da je on danas čekao Šmita na zakazanom sastanku u 15 časova i 15 minuta ali da je iz OHR-a stiglo obavještenje da se sastanak otkazuje. On kaže i da nije puno pažnje pridavao odluci generalnog sekretara Predsjednika Republike.

“Ja sam prihvatio sastanak ali isključivo u instituciji u kojoj radim na koju sam izabran od bošnjačkog naroda koji je konstitutivni narod u ovom entitetu. Prije toga je stigla nekakva naredba iz Palte Republike što je za mene neobavezujuće, nebulozna naredba koja se poziva na zaključak NSRS koja kaže da ukoliko nelegalan Visoki predstavnik dođe u institucije da će mu biti zabranjen ulazak. Ja nisam zazirao od takve naredbe. Mi nismo odustali, zašto su oni odustali to treba pitati njih“, rekao je Duraković

Predstavnici opozicije su juče izjavili da su odbili sastanke sa Kristijanom Šmitom u Banjaluci.

Jelena Trivić predsjednica Narodnog Fronta rekla je da ona nije željela da ona ili bilo ko drugi bude iskorišten u sukobu Milorada Dodika sa Kristijanom Šmitom.

“Mi ne trebamo da učestvujemo niti trebamo biti navijači ili sudije. To je sve sada što se tiče Dodika i optižnice njegova stvar. Sam se u to upleo, sam je sebi zakuvao čorbu i sada neka jede tu čorbu. Ne moramo mi ni dodavati ni oduzimati, niti me se tiče to niti me se tiče njegov verbalni rat sa Kristijanom Šmitom“, navodi Jelane Trivić

Ona navodi i da opozicioni birači ne mogu zaboraviti izjavu Kristijana Šmita odmah nakon izbora kada je rekao da su se desile samo male nepravilnosti. Ljudi su to protumačili kao njegovu verifijkaciju izbornog procesa u Republici Srpskoj, rekla je Jelena Trivić.

Nebojša Vukanović navodi da je odustajanje Šmita od dolaska u Banjaluku samo njegov poklon Dodiku koji će sada da proglasi pobjedu i tvrdi kako je uspio da Kristijanu Šmitu zabrani dolazak.

“Ovo je bila nagazna bomba za nas iz opozicije koju je postavio Kristijan Šmit igrajući igre u nekoj specifičnoj vrsti političkog ljubavnog dvougla sa Miloradom Dodikom. On dvije godine nije želio da čuje glas naroda i naš glas a onda kada mu je Dodik tobož zabranio da dođe u Banjaluku onda je želio da nas iskoristi da pokaže hrabrost i da bez ikakve pripreme i dnevnog reda zakaže sastanak“, rekao je Vukanović.

Foto naslovna: N1/Screenshot
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter