Fajzerova i BioNTechova vakcina protiv korone pokazala efikasnost od 95 odsto bez rizika po zdravlje

Fajzerova i BioNTechova vakcina protiv korone pokazala efikasnost od 95 odsto bez rizika po zdravlje

Ako FDA odobri vakcinu sa dvije doze, kompanija Fajzer navodi da će na raspolaganju biti do 50 miliona doza do kraja godine, a do 1,3 milijarde do kraja sljedeće godine

Kompanija Fajzer objavila je da je analiza treće faze testiranja vakcine protiv novog koronavirusa pokazala da je ova vakcina efikasna 95 odsto u spriječavanju infekcije, čak i kod starijih ljudi, kao i da nema ozbiljnih rizika po zdravlje.

CNN prenosi da će Fajzer od američke Administracije za hranu i ljekove (FDA) tražiti dozvolu za upotrebu u hitnim slučajevima u roku od nekoliko dana.

Podaci su pokazali da je vakcina spriječila razvoj i blagih i teških oblika Kovid-19, saopštila je kompanija.

Vakcina je pokazala da je efikasna 94 odsto kod starijih odraslih osoba, koje su ranjivije na razvoj ozbiljnog Kovid-19 i koje ne reaguju snažno na neke vrste vakcina.

Rezultati ispitivanja – manje od godinu dana nakon što su istraživači započeli rad na vakcini – srušili su sve rekorde brzine za razvoj vakcine, što je proces koji obično traje godinama.

Prethodno je, na osnovu prvih rezultata bilo rečeno da vakcina pokazuje najmanje 90 odsto efikasnosti.

Ako FDA odobri vakcinu sa dvije doze, kompanija Fajzer navodi da će na raspolaganju biti do 50 miliona doza do kraja godine, a do 1,3 milijarde do kraja sljedeće godine.

Izvor:vijesti.me