-Farmland- Imovinu prodaju bez pitanja (Video)

-Farmland- Imovinu prodaju bez pitanja (Video)

Problemi u vezi sa prodajom imovine u propaloj govedarskoj farmi „Farmland“ i dalje ne prestaju. Pored toga što se radnici i dalje bore da dobiju zarađene, a neisplaćene plate, imovina se prodaje bez pitanja. Ovoga puta sudskim putem prodat je sistem za navodnjavanje, za koji je Ministarstvo poljoprivrede dalo subvenciju.

„Farmland“ kroz obaveze i kredite državi duguje desetine miliona maraka. Iako je početkom godine najavljivan spasonosni potez kineskih investitora, za koje se govorilo da će kupiti objekte i postrojenja za 24 miliona evra, to se nije desilo. To i ne čudi, s ozbirom na to da su objekti i nekretnine zapušteni i pretvaraju se u ruševine. Međutim, ono što je ostalo upotrebljivo, prodaje se i grabi na sve načine. Tako je i sistem za navodnjavanje, koji je u potpunosti subvencionisalo ministarstvo poljoprivrede, prema našim saznanjima, prodat u Srbiju.

„Ovakav odnos će sve izbrisati, i 'Farmland', i kompletnu imovinu, jer tamo je pokupljeno sve što je vrijedilo, više nema nikakve proizvodnje i krajnje vrijeme je da država kao povjerilac sa preko 30 miliona maraka uzme i spasi ono što se spasiti može“, kaže poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Miladin Stanić.

Stanić kaže da „Farmland“ Poreskoj upravi duguje više od četiri miliona maraka i da godinama upozorava na loše stanje u ovoj firmi, ali da država, koja je davno trebalo da reaguje, okreće glavu od problema. 

Radnici i članovi upravnog odbora „Farmlanda“ ranije su tvrdili da nepoznata lica odnose imovinu firme i da imovina nije obezbijeđena. Pored toga, radnici i dalje bezuspješno pokušavaju da namire svoja potraživanja. Zato im je djelimično i drago što je prodaja obavljena, jer se nadaju da će iz tog novca bar jedan dio dobiti i radnici, tvrdi advokat radnika „Farmlanda“. Očekuju nastavak prodaje imovine. 

„Ostatak imovine koju smo popisali je male vrijednosti, uz izuzetak da smo trenutno izvršili popis jednog montažno-demontažnog objekta. Ako bismo uspjeli da prodamo taj objekat, doprinosi bi se mogli djelimično namiriti“, kaže Miroslava Drinić, advokat radnika u ovom preduzeću. 

Nakon što je „Farmland“ dospio u vlasništvo Dragana Vasiljevića, bliskog saradnika Milorada Dodika, dobijao je milionske podsticaje, kao i desetine miliona povoljnih državnih kredita. Međutim, višegodišnja nebriga za firmu i konstantno gomilanje dugova doveli su „Farmland“ do kraha, a prema ranijim navodima, preko ove firme oprano je oko 83 miliona državnih para. Iz resornog ministarstva, koje je godinama finansiralo „Farmland“ koji nije radio, kratko su poručili da su njihove nadležnosti u „Farmlandu“ prestale onog momenta kad je ovu firmu preuzeo stečajni upravnik, te da u bilo koje odluke ne mogu da se upliću, niti da komentarišu.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com