Fejsbuk će plaćati korisnicima koji dopuste praćenje onoga što rade


Fejsbuk će plaćati korisnicima koji dopuste praćenje onoga što rade

Društvena mreža Fejsbuk je spremna plaćati korisnicima koji joj dopuste da prate dešavanja na njihovim mobilnim telefonima putem nove aplikacije “Study”.

Aplikacija će pratiti instaliranje svih ostalih aplikacija na smartfone korisnika, vrijeme koje provode koristeći te aplikacije, zemlju u kojoj se korisnici nalaze, kao i dodatne podatke aplikacija koji bi mogli otkriti koje specifične mogućnosti koriste. Fejsbuk tvrdi da neće imati uvid u specifični sadržaj uključujući poruke, šifre i internet stranice koje korisnici posjećuju.

Aplikacija “Study” se pojavila nekoliko mjeseci nakon što je prethodna aplikacija za praćenje korisnika i istraživanje pod nazivom “Facebook Research” ugašena zbog kontroverzi. Aplikacija je promovisana tinejdžerima, a na ajfonu se oslanjala na specijalni certifikat koji joj je omogućio da zaobiđe App Store i dobije dublji pristup smartfonu te tako prekrši ejplova pravila. Ta aplikacija je ukinuta u januaru.

Pokretanje aplikacije Study pokazuje da Fejsbuk smatra da su mu potrebni podaci o tome kako ljudi koriste telefone, a kompanija je ponešto naučila iz prethodne kontroverzne situacije. Aplikacija Study će biti dostupna samo starijim od 18 godina te samo za uređaje s Androidom. Svaki korisnik će moći odobriti aplikaciji dublji pristup, a ona će prikazivati niz informacija kojima će opisivati koje podatke skuplja i kako će biti korišteni, piše Klix.

Starosna dob korisnika će biti provjeravana pomoću njihovih profila na Fejsbuku, a svi učesnici će morati imati pejpal račun kako bi bili plaćeni. Za dobijanje tog računa osoba mora biti starija od 18 godina.

Koliko će Fejsbuk plaćati korisnicima, zasad nije poznato. Zasad će aplikacija biti dostupna u SAD-u i Indiji korisnicima koji dobiju pozivnicu.


Izvor: Agencije