Film Željka Mirkovića -Teslin narod- kandidat za Oskara (Video)


Film Željka Mirkovića -Teslin narod- kandidat za Oskara (Video)

Mirkovićev film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost našeg naroda - od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo prije više od 200 godina, Đorđa Šagića, iliti Džordža Fišera, čije se ime nalazi u Livingstonovoj knjizi "100 znamenitih Amerikanaca", do današnjih velikana.

Dugometražni film srpskog reditelja Željka Mirkovića nedavno je dobio izuzetno priznanje, a govori o Srbima koji su svojim radom ostavili trag u američkoj istoriji.

Američka filmska akademija kvalifikovala je dokumentarac „Teslin narod“ Željka Mirkovića za nagradu Oskar, u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova, čime je ovo ostvarenje srpskog reditelja i zvanično postalo kandidat za najprestižnije priznanje u oblasti filmske umjetnosti.

„Teslin narod“ je poslije premijerne projekcije u Beogradu sa velikim uspjehom prikazan u Njujorku, Los Anđelesu, Pitsburgu, Bostonu, Majamiju, Pertsonu i Nju Džersiju. Od jeseni kreće u dalju distribuciju i promociju po Americi, biće prikazan u Vašingtonu, Čikagu, Filadelfiji, San Francisku i drugim gradovima, a postoji veliko interesovanje da ovaj izuzetni dokumentarac vidi i publika u Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Mirkovićev film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost našeg naroda – od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo prije više od 200 godina, Đorđa Šagića, iliti Džordža Fišera, čije se ime nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“, do današnjih velikana.

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, publika upoznaje trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške akademije nauka, srpske inženjere, tvorce Apolo programa, legendarne oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i mnoge druge, čije je ime utkano u istoriju Amerike. Tu je i zanimljivost poput one, da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na srpskog heroja Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo SAD, gdje su dijelom živjeli i radili, već su svoja imena ugradili i u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspjehu, nego i o cijelom našem narodu i njegovim potencijalima koji nadrastaju lokalne ili nacionalne okvire.

– Teslin narod je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. Teslin narod je simbol koji ne traži geografsko objašnjenje. Teslin narod se globalno prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrijednosti – istakao je reditelj i producent Željko Mirković.

Film je urađen u koprodukciji Optimistik filma i RTS-a, na inicijativu Teesla Science Foundation iz Filadelfije, a podržali su ga Ministarstvo kulture Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savjet za kreativne industrije premijerke Ane Brnabić.

Ostvarenje „Teslin narod“ uvršteno je u arhive vodećih svjetskih institucija: Kongresna biblioteka u Vašingtonu, biblioteka Univerziteta Harvard, biblioteka Univerziteta Jejl, Hilandarska naučna biblioteka na Univerzitetu u Ohaju, biblioteka Univerziteta Kolumbija, biblioteka Univerziteta u Ohaju, biblioteka „Elmer Holms Bobst“ u Njujorku, biblioteka Hilman Univerziteta u Pitsburgu, biblioteka Univerziteta Djukejn, biblioteka Univerziteta u Pensilvaniji.

VIDEO:


Izvor: rts.rs