Francuski luksuz u SUV formi, Pežo 5008

Francuski luksuz u SUV formi, Pežo 5008

Sedam godina nakon što je predstavio prvi 5008, Pežo je ove godine lansirao novi model. Smjenu generacija obilježila je revolucija u dizajnerskom pristupu. Umjesto nekadašnjeg višenamjenskog vozila za prevoz putnika, 5008 je sada dobio SUV stajling.

Ova odluka je više nego logična, jer su SUV automobili danas izuzetno popularni, treći su po prodaji iza vozila B i C segmenta.

Upravo kao i model 3008, novi 5008 je izrađen na modularnoj EMP2 platformi PSA grupacije. Osim promjene u dizajnu, 5008 je znatno porastao. Međuosovinsko rastojanje od 2.84 m ga čini najudobnijim u klasi. Sa ukupnom dužinom od 4,64 metra, nova 5008-ica je za 19 cm duža od modela 3008, a 11 cm duža u odnosu na svog prethodnika. Enterijer je u znaku novog Pežoovog i-Cockpita koji se odlikuje malim volanom gotovo četvrtastog oblika, digitalnom instrument tablom i velikim ekranom visoke rezolucije. Ispod se nalazi sedam tipki hromiranih prekidača za brži i jednostavniji “prolaz” kroz meni i i avangardna ručica mjenjača.
 
Veliki francuski krosover nudi smještaj za sedam osoba, a putnici u drugom redu sjedišta imaju šest cm više mjesta za koljena nego u prethodnom modelu.

Sjedišta u drugom i trećem redu se individualno mogu naginjati i sklapati, a po potrebi i izvaditi iz vozuila. Kada su svih sedam sjedišta u upotrebi, zapremina prtljažnika je čak 640 litara. Sklapanjem naslona u zadnjem redu prtljažni prostor raste na 1.060 litara, a kada sklopite i naslon sjedišta suvozača možete da ubacite predmet dug čak 3,2 m.

Sve verzije dolaze sa obimnim paketom bezbjednosnih sistema, među kojima je i upozorenje za frontalni sudar i automatsko kočenje.
 
Francuski luksuz dodatno je naglašen zahvaljujući FOCAL premijum hi-fi sistemu, masažerima lumbalnog dijela leđa, velikom panoramskom krovu i još mnogo premijum opcija koje se nude u okviru dodatne opreme.

Active paket opreme sadrži dvozonsku automatsku klimu, aluminijumske felge 17 inča, multifunkcionalni ekran od 8 inča, LED dnevna svjetla, zadnje parking senzore, kožni volan, sistem za upozorenje na nenamjerno napuštanje trake (LDW). U kombinaciji sa benzinskim motorom cijena ovog automobila na našem tržištu je nepunih 25.000 eura.

Sistem  za poboljšanje trakcije umjesto 4x4 pogona

U ponudi su benzinski motori od 1,2 litra od 130 PS, i 1.6 sa 165 KS. Ljubitelji dizela mogu da biraju između 1.6 HDi agregata u verzijama od 100 ili 120 KS i 2.0 HDi sa 150 i 180 KS. U zavisnosti od motora dostuopni su petostepeni i šestostepeni manuelni i šestostepeni automatski mjenjač.

Snaga se prenosi na prednje točkove, a oni kojima je potrebna dodatna trakcija mogu da opreme vozilo sa Advanced Grip Control sistemom koji ima pet načina vožnje. Vozač može da odabere mod za normalne uslove, snijeg, blato, pijesak ili da potpuno isključi ESP.


Izvor: Vijesti