Nastavak politike Predsjedništva BiH: Ni o čemu se ne mogu dogovoriti sem o ličnim i stranačkim interesima


Nastavak politike Predsjedništva BiH: Ni o čemu se ne mogu dogovoriti sem o ličnim i stranačkim interesima

Dok se bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastaje sa generalnim sekretarom NATO, iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva izdaju saopštenje da je Bećirovićeva posjeta individualnog karaktera.

Gdje stadoše Dodik, Džaferović i Komšić, nastaviše Cvijanovićka, Bećirović i Komšić. Ovako bi se mogla ukratko opisati politika Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dok jedan član Predsjedništva “vuče” na jednu stranu, drugi kontrira. Istovremeno, njihovi kabineti nastavljaju mali “rat saopštenjima”.

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović sastao se juče u Briselu sa sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Tom prilikom je naglasio da njegova prva posjeta inostranstvu ima simbolični i strateški značaj, uz poruku da će Bosna i Hercegovina sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO, izrazivši opredijeljenost da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, donesenim zakonima, te strateškim odlukama, koje su usvojene uz puni konsenzus svih političkih aktera, da Bosna i Hercegovina što prije postane članicom NATO-a.

Tokom sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, član Predsjedništva BiH Bećirović je predložio novi pristup intenziviranju NATO integracija Bosne i Hercegovine kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se Bosni i Hercegovini mogao uputiti poziv za članstvo u NATO u što kraćem roku. Potpuno nova geopolitička situacija traži i od NATO-a i od Bosne i Hercegovine da budu brži, efikasniji i konkretniji, jer promjena evropske sigurnosne arhitekture ne trpi više nikakvo odugovlačenje. Naglašeno je da će predstojeći samit NATO-a u Litvaniji u junu biti prilika da se ukaže na značaj dinamiziranja puta Bosne i Hercegovine u NATO.

FOTO: ba.n1info.com

Bećirović je osudio rusku agresiju na Ukrajinu i naglasio važnost iskazivanja solidarnosti sa pravednom borbom ukrajinskog naroda za slobodu, ukazavši na važnost da sve demokratske zemlje doprinesu, u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima, odbrani mira, međunarodnog prava i opštih demokratskih načela.

Bošnjački član Predsjedništva BiH izrazio je uvjerenost da se zajedničkim snagama može doći do cilja, a to je stabilna regija i funkcionalna Bosna i Hercegovina, koja će aktivno doprinositi regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti. Najavljeno je da će Bosna i Hercegovina nastaviti aktivnu saradnju sa NATO, ali i saveznicima na bilateralnoj osnovi, kako bi se osnažile operativne odbrambene sposobnosti. On je naveo da je Bosna i Hercegovina odlučna da doprinosi međunarodnoj sigurnosti u smislu učestvovanja u NATO operacijama, što je potvrđeno učešćem u dosadašnjim NATO misijama.

Na kraju, Bećirović je izrazio zahvalnost generalnom sekretarom NATO-a Jensu Stoltenbergu na podršci i naporima koje zajedno sa saveznicima pruža Bosni i Hercegovini. Tokom posjete sjedištu NATO-a Bećirović je uputio poziv Jensu Stoltenbegru da što prije posjeti Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Istovremeno, iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, navode da je posjeta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sjedištu NATO saveza u Briselu individualnog karaktera.

FOTO: predsjednistvobih.ba

“Dakle, nije riječ o posjeti člana Predsjedništva u ime Predsjedništva, već o pojedinačnoj posjeti jednog člana i njegovog kabineta što je moguće u praksi, ali u tom slučaju ne odražava stavove cijele institucije”, ističu iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva.

Iz Kabineta srpskog člana su pojasnili da je “riječ o individualnoj posjeti i da nije prošla proceduru odobravanja na sjednici Predsjedništva, pa nije bilo ni usaglašavanja stavova”.

“Samim tim nije pravljena ni delegacija u kojoj bi bili predstavnici druga dva kabineta”, rekli su u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ista meta, isto odstojanje, mogli bi reći. Ono što je bila karakteristika Predsjedništva BiH u prošlom sazivu kada su Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović više ličili na političke protivnike, čak i “zaraćene strane”, nego na predstavnike jedne te iste institucije, doslovno se nastavlja i u mandatu Željke Cvijanović, Denisa Bećirovića i Željka Komšića. Svojevrsna “ruka pomirenja” pružena prilikom konstituisanja nove vlasti, ispostaviće se, više je ruka sa ispruženim prstom. U oko. Baš onako kako su radili Dodik, Džaferović i Komšić u prethodnom sazivu Predsjedništva BiH.

Foto naslovna: predsjednistvobih.ba
Izvor: N1/RTRS/gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter