General Mašović poručio Dodiku sa Manjače - Oružane snage BiH su jedina oružana sila BiH - Ovo je najveći iskorak prema NATO

General Mašović poručio Dodiku sa Manjače - Oružane snage BiH su jedina oružana sila BiH - Ovo je najveći iskorak prema NATO

Postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), najbrojnije deklarirane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, jučer je u kasarni „Mika Bosnić“, u Centru za borbenu obuku na Manjači kod Banje Luke zvanično počeo prvi od četiri nivoa sistema ocjenjivanja Bataljonske grupe lake pješadije.

O značaju ovih aktivnosti, napretku Bosna i Hercegovine u smislu dostizanja NATO standarda, perspektivama NATO puta naše zemlje, ali i današnjem postrojavanju Žandarmerije u Banjoj Luci, za Radiosarajevo.ba govori načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović.

Na cijeloj teritoriji BiH

Radiosarajevo.ba: Generale Mašović, vidjeli smo jučer pripadnike OSBiH postrojene na Manjači. Koliko su važne aktivnosti koje sporovodite ovih dana?

MAŠOVIĆ: Jučerašnji dodgađaj je jedan od događaja koji su predviđeni kroz kompletan proces ocjenjivanja i ova aktivnost traje sve do petka. Ono što je vrlo bitno jeste da ova vježba ocjenjivanja Bataljonske grupe lake pješadije ustvari je najveća i najkopleksnija vježba koje sprovode Oružane snage BiH od svog formiranja. Ona ustvari podrazumijeva u potpunosti ocjenjivanje po NATO standardima. To predstavlja najveći iskorak OSBiH u povećanju stepena interoperabilnosti koji je po mnogo čemu ključni faktor saradnje i dostizanja NATO standarda.

Radiosarajevo.ba: Velika stvar da se OSBiH nalaze na cijelom području BiH. Jučerašnja vježba je izvedena na Manjači je dokaz te činjenice. Koliko Vam to znači?

MAŠOVIĆ: Ja sam već nekoliko puta isticao i želim ponovo da naglasim ono što vrlo jasno definiše Zakon o odbrani BiH, a to je da su OSBiH jedina legitimna i legalna vojna sila koja je jedina i legalna i legitimna na cijeloj teritoriji BiH. Zaista nemamo nikakav problem, niti smatramo da bilo ko može da napravi problem OSBiH u smislu korištenja kapaciteta i potreba, dakle naših poligona i lokacija... Ova vježba je bitna stvar u smislu podizanja nivoa sposobnosti i kapaciteta OSBiH.

Ono što ovom pralikom možda treba napomenuti jeste da u ovoj vježbi učestvuje preko 1.000 pripadnika OSBiH i to, što je vrlo bitno, i različitih rodova i službi i podrške. To predstavlja jednu vrstu kombinovane obuke svih jedinica OSBiH.

U kompletnoj obuci učestvuju, pored pješadije, oklopno-mahanizovane jedinice, odnosno oklopno-mehanizovani sastavi, motorizovani sastavi, artiljerija, svi elementi servisne i borbene podrške, uključujući i zračnu podršku.

U suštini ova sadašnja vježba koju mi sprovodimo i za koju smo se opredijelili u smislu provjera NATO standarda, jeste, pored učešća OSBiH u mirovnim misijama, najznačajniji iskorak OSBiH ka NATO i svih propisanih i definisanih standarda.

Bitno je razumjeti da ova vježba koja je započela od prošlog petak, ustvari sama aktivnost i sve što podrazumijeva ovaj NATO koncept ocjenjivanja, samo po sebi iziskuje velike institucionalne zahtjeve, obuku, unaprjeđenje kapaciteta, resursa i sposobnost. Taj proces podrazumijeva, inače, četverogodišnje ocjenjivanje.

Ova aktivnost koja traje do kraja sedmice jeste samo prva faza u ovom konceptu ocjenjivanja, definisaja i unaprjeđenja kompletnog stepena interoperabilnosti OSBiH.

To je nešto što smatramo veoma bitnim, ustvari smatramo esencijom vojnih službi da podižemo kapacitete i interoperabilnosti u skladu za Zakonom o odbrani. Ono što moram ponovo naglasiti jeste da sam siguran da i kroz ovu vježbu pripadnici OSBiH pokazuju svoj profesionalizam i svoju posvećenost izvršavanju propisanih i definisanih zadataka.

Ova 2019. godina je jedna od najtežih godina za funkcionisanje OSBiH, jer se u kontinuitetu nalazimo na privremenom finansiranju i imamo ogromna budžetska opterećenja. Nemamo mogućnost da provedemo nijednu kapitalnu investiciju, ulaganje... Oružane snage BiH su, uz sva ta ograničenja, uspjele da prevaziđu navedene probleme i da pripreme i sprovedu najtežu i najzahtjevniju obuku od formiranja OSBiH.

Radiosarajevo.ba: Šta je sa finansiranjem OSBiH?

MAŠOVIĆ: Želim ponovo podcrtati da sve što radi OSBiH ustvari je najbolji dokaz potrebe da se zaista mora povećati naš budžetski okvir. Mora se stvoriti pretpostavka da Oružane snage imaju savremenu opremu, savremene poligone, infrastrukturu i mora se poboljšati životni standard pripadnika OSBiH. Pod tim podrazumijevam, prvenstveno, plaće za vojnike i podoficira koji su najmlađa i najvitalnija struktura u državi BiH. Oni zaslužuju jedan bolji status. Daleko bolje je da ih imamo u BiH nego negdje drugo.

Radiosarajevo.ba: Nakon svega što ste rekli, kako napreduje dostizanje NATO standarda? Kakve s povratne informacije?

MAŠOVIĆ: Pogledajte, sve ono što su povratne informacije govore da smo mi u ovu aktivnost zaista ušli spremni i personalno i materijalno i doktrinarno i da smo ustvari kompatibilni s onim što se traži od NATO-a kada govorimo o ovoj vrsti ocjenjivanja.

Prilikom dogovora u vezi s organizacijom vježbe, postavljana su pitanja da li mi ovo možemo. Ja, zaista, nisam imao nikad dilemu u tom pogledu. Vjerujem svojim pripadnicima, vjerujem da uz dodatnu podršku, Oružane snage mogu pokazati da su spremne u svakom trenutku da izvrše svoje zakonom definisane zadatke i da uvijek mogu biti na usluzi svojim građanima. Oni su to uvijek radili i nastavit će da rade.

Paravojno organizovanje

Radiosarajevo.ba: Jeste li optimisti u pogledu nastavka NATO puta BiH?

MAŠOVIĆ: Ako govorom o NATO putu, NATO put je propisan i definisan Zakonom o odbrani. Kada će se dostići taj konačni cilj da BiH dostigne punopravno članstvo u NATO, najmanje ovisi o OSBiH.

Naša obaveza je da mi svoje zadatke izvršavamo. No što je sigurno jeste da pripadnici OSBiH povećani izvršavanju svojih zadataka, da će ostati i dalje posvećeni tome. Nadam se da će država imati dovoljno razumijevanja da se dođe do kompromisa koji će stvoriti pretpostavku da se nastavi s integracijskim procesima, što podrazumijeva i NATO put. Mislim da je to u interesu svih građana BiH. To je povezano sa sigurnošću, ekonomijom, investicijama i željom da zadržimo mlade u BiH.

Radiosarajevo.ba: Vlasti RS danas su uvele Žandarmeriju. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da ne odustaje od rezervnog sastava policije, što prema mišljenju analitičara vodi ka jačanju militarizacije u državi i sistemu. Kako Vi to vidite?

MAŠOVIĆ: Militarizacija je nespojiva sa demokratskim praksama. Poslovi policije su jasno definisani.

Ne želim komentarisati ono što je tamo rađeno. Oružane snage BiH su jedina oružana sila države BiH i niko drugi nema pravo da ima bilo kakvu drugu vojnu organizaciju. To podrazumijeva paravojno organizovanje i izlazi van okvira što ga jasno propisuje zakon. Mislim da će se i te stvari vrlo brzo riješiti na način kako propisuje zakon, odnosno na ispravan način.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks