Globus se posthumno izvinio Miri Furlan


Globus se posthumno izvinio Miri Furlan

Glavni urednik zagrebačkog "Globusa" Zdravko Milinović izvinio se posthumno glumici Miri Furlan zbog huškačkog teksta iz 1992.

- Makar prekasno, duboko se izvinjavamo Miri Furlan - stoji na naslovnoj strani portala "Jutarnjeg lista", koji je u istoj grupaciji sa "Globusom".

Mira Furlan je preminula prošle sedmice, a nakon vijesti o njenoj smrti u SAD, u hrvatskoj javnosti se počeo preispitivati odnos prema njoj početkom 90-ih godina.

U Globusu je 1992. godine izašao feljton u tri dijela. Jedan je bio pod naslovom "Težak život lake žene", a u tekstu se na nivou trača i ogovaranja kopalo po njenom privatnom životu, prozivana je što odlazi psihijatru, ali i za izdaju Hrvatske, podsjeća hrvatski portal Indeks.

Nabrajali su se njeni ljubavni partneri, pisalo o sahrani njene majke, a spomenuto je i to da joj je majka bila jevrejskog porijekla.

Glavni urednik "Globusa" tada je bio Denis Kuljiš.

Drugi nastavak feljtona imao je naslov: "Nespremna na životnu ulogu", a treći "Priča o dva grada".

Povod tim tekstovima bila je činjenica što je Mira Furlan nastupala u pozorištu u Beogradu da bi se, nakon prozivki u hrvatskim medijima, preselila u SAD

Feljton je objavljivan od kraja januara do sredine februara 1992.

"Globus" u monografskom izdanju povodom 30 godina izlaženja nedjeljnika, u kojem su spomenuti neki promašaji, odnos prema Miri Furlan nije spomenuo.

- Tri nastavka feljtona o Miri Furlan nismo spomenuli ni rječju. Sada kada je velika glumica zauvjek otišla, kada su se mnogi (pa i zluradi) sjetili "Globusovog" učešća u medijskom linču Mire Furlan, vremena u kojem je dobila otkaz u HNK-u i ostala bez svog zagrebačkog stana, mogli bismo se poklopiti po ušima, ćutati i čekati da sve prođe - napisao je glavni urednik "Globusa".

Dodao je da istina peče i da zato "Globus", makar i sada i makar prekasno, mora da se duboko pokloni i duboko izvini, stoji u tekstu.

Izvor: tanjug.rs/vijesti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks