Goran Šarić: Priča o Jeleni Vučković ili zašto Srbija propada? (Foto)


Goran Šarić: Priča o Jeleni Vučković ili zašto Srbija propada? (Foto)

Prenosim u cjelosti tekst Gorana Šarića o srpskoj naučnici Jeleni Vučković, rođenoj u Nišu, gdje se školovala a koja poslednje dvije decenije živi u SAD-u, radi na Stamford univerzitetu na važnim projektima i prestižnim naučnim institucijama, a za koju nažalost šira javnost i većina u Srbiji nikada nije čula.

Priča o Jeleni Vučković ili zašto Srbija propada?

Ovih dana kada svi u Srbiji (i na Balkanu) znaju sve o svemu, od rata u Ukrajini, do vakcinacije, od prevencije nasilja do nogometne taktike, jedino nitko ne zna tko je Jelena Vučković?!

Pitao sam nekoliko desetaka Srba za Jelenu Vučković i gotovo nitko nije znao. Znaju za Milicu Dabović i Kiju Kockar, za Mutu i Ćaletovog Sina, znaju za Severinu Vučković ex Kojić i Hrvaticu koja nastupa na svjetskom prvenstvu u seksu, ali za Jelenu Vučković ne.

Nacionalna američka akademija znanosti (National Academy of Sciences, NAS) ima oko 2400 članova. Osnovana je 1863. i sastoji se od istaknutih znanstvenika koji su izabrani na temelju njihovih značajnih znanstvenih doprinosa. Ne uključuju samo američke znanstvenike, već i najveće svjetske stručnjake.

Od milijuna znanstvenika, u NAS ulaze samo najbolji od najboljih. Prije nekoliko dana u nju je ušla jedna Srpkinja – prof. dr. Jelena Vučković.

Jelena Vučković je rođena u Nišu, gdje je diplomirala na Elektronskom fakultetu. Magistrirala je i doktorirala na prestižnom kalifornijskom Caltech-u. Predstojnik je Odsjeka za elektrotehniku i članica nekoliko odsjeka i instituta na Stanfordu, jednom od najboljih univerziteta na svijetu. Vodi Laboratorij za nanoskalarnu i kvantnu fotoniku. Uređuje znanstveni časopis ACS Photonics Journal.

Jelena Vučković je među vodećim svjetskim ekspertima za nanofotoniku, kvantne informacijske tehnologije, kvantnu optiku , inverzni dizajn fotonike, nelinearnu optiku, optoelektroniku i QED šupljine.

Koliko znanstvenik koji nije iz SAD-a mora biti bolji od svojih kolega da bi dobio ovako važna mjesta na Stanfordu? Pa još žena, pa još Srpkinja?

Nije vam ovo dovoljno? Znam da znate za Zadrugu, ali znate li tko stoji iz Stanforda, čiji je to univerzitet?

1960-ih CIA je sa Stanfordom pokrenula projekt Stanford Research Institute (SRI). Od tada je Stanford centar razvoja novih tehnologija za obavještajne svrhe. CIA je financira ove aktivnosti, a jedna od njihovih tehnologija bez koje nitko od vas ne može zamisliti život je ARPANET, prethodnik današnjeg interneta.

Zamislite koliko Jelena Vučković mora biti bolja od američkih znanstvenika da je postave na tako važne i odgovorne funkcije? Da baš ona oblikuje umove mladih CIA znanstvenika?

Na srpskoj Wikipediji o Jeleni nema ništa. Siguran sam da je srpska vlast nije kontaktirala ni prije, ni sad kad je primljena u Nacionalnu američku akademiju znanosti, niti će je kontaktirati u budućnosti. Srpski političari kontaktiraju starlete sa čijih zadnjica šmrču kokain.

E, zato, što je vlast ne kontaktira, što o njoj nema članka na srpskoj Wikipediji, što nitko od vas ne zna tko je ona, zato Srbija propada.

Piše: Goran Šarić
Foto naslovna: Printscreen/Youtube/BALKAN INFO - Zvanični kanal
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter