Goran Suvara se žalio Ombudsmenu BiH (Video)

Goran Suvara se žalio Ombudsmenu BiH (Video)

Kontroverzni Goran Suvara, je javnosti Republike Srpske postao poznat nakon žestoke medijske kampanje vršene od strane RTRS oktobra mjeseca 2015. godine, kada je Suvara tvrdio da mu je SDS platila 50 hiljada evra za tajno snimanje biznismena i kuma tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Mile Radišića, a o tome kako je Dodik „prao“ novac, investirajući između 15 i 20 miliona KM u izgradnju poznate banjalučke poslovne zgrade Grand trejda.

Suvara je samo devet mjeseci kasnije u banjalučkom Okružnom sudu, sa zakašnjenjem od dvije decenije, presuđen na šest godina zatvora za razbojništvo izvršeno tokom rata na području Glamoča.

U nekoliko navrata se Goran Suvara oglašavao iz bijeljinskog zatvora, gdje je izdržavao kaznu, tvrdeći da neko hoće da ga ubije, zatim da je njegov tretman neljudski i da nema adekvatnu medicinsku zaštitu, a započinjao je i štrajkove glađu. Čak se obratio javnosti, ilegalno poslavši iz zatvora pismo podrške grupi „Pravda za Davida“, ali i optužujući nosioce vlasti u Republici Srpskoj a posebno pojedince sa kojima je kako je rekao sarađivao, a što je sve integralno prenio banjalučki portal istinito.com.

Nakon amnestije i skraćenja šestogodišnje zatvorske kazne, na osnovu Zakona o amnestiji za 25 %, Goran Suvara je 20. februara ove godine izašao na slobodu.

U ponedjeljak 15. aprila Suvara je na konferenciji za štampu, održanoj u Bijeljini, iznio dokaze o brojnim aferama. Tvrdi da je u KPZ Bijeljina, u kojem je izdržavao kaznu, doživljavao najgrublja premlaćivanja. Ovde možete pogledati tekst RTVBN o ovoj konferenciji https://www.rtvbn.com/3948654/suvara-porucio-spremam-tuzbe a u nastavku ovog teksta i video sa ove konferencije za štampu.

VIDEO:

 

Goran Suvara se juče obratio i Ombudsmenu BiH a njegovu žalbu, uz sitne korekcije prenosimo u cjelosti:

Poštovana, moja žalba-prijava se odnosi na direktora K. P. Z . Bijeljina Milenka Gajića zbog kršenja ljudskih prava te nečovječnom i nehumanom tretmanu zatvorenika K. P. Z. Bijeljina koji ne ispunjava ni jedan uslov propisan Zakonom o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Sobe su ispod svih normi, ni jedna ne ispunjava norme koje je propisao pomenuti zakon. Ni jedna soba nema proposana 3 prostorna metra po zatvoreniku odnosno 4 kubna. Soba u kojoj sam ja proveo više od dvije godine je soba broj 9 u kojoj su smještena 2 kreveta na sprat, znači 4 zatvorenika. Lične stvari se drže pod krevetima. Ista ili slična situacija je u svim sobama kojih ukupno ima 10. Primjera radi evo još par podataka.

Dnevni boravak za pušače je površine od 35 metara kvadratnih, često se u njemu nalazi od 20 do 35 ili 40 zatvorenika. Odjeljenje zatvorenih lica ima 4 wc kabine od koje su samo tri konstantno u upotrebi dok je četvrta za invalide i posjeduje wc šolju a nerijetko je na istom odjeljenju preko 50 zatvorenika. Odjeljenje pritvorenika nema u svakoj sobi wc i vodu, već su wc-i zajednički te su pritvorenici u nehumanim uslovima.

Šetalište i nazovi teretana su užasno mali za kapacitet od 80 zatvorenika i isti su veličine dvorišta jedne porodične kuće. Medicinska zaštita se svodi na jednog ljekara koji radi 3 puta sedmično a na odjeljenju ukupno provede po sat vremena, ujedno pomenuti doktor je već tri godine u penziji i upitno je ima li potrebne licence za posao koji radi. Pored doktora radi jedan medicinski tehničar (drugi je na bolovanju već dugo) a koji radi od 7 do 15 časova. Poslije 15 časova policajci preuzimaju ulogu medicinskih tehničara te djele terapiju, pa ne rjetko oni daju ili ukidaju terapiju. Mislim na sedative i druge psiho lijekove.

Bijeljinski zatvor je mjesto na kojem se ne poštuje ni jedan zakon, ni jedna povelja o ljudskim pravima. Česta su premlaćivanja zatvorenika, dok je šamaranje svakodnevno. Navešću samo par od stotine primjera. Najstrašnije je pretučen tadašnji zatvorenik pok. Đženan Juzubašić Đeno, bez ikakvog zakonskog osnova prebijan je od strane više zatvorskih čuvara, najstrašnije. Navešću samo par svjedoka koji su vidjeli taj masakr: ja , Senad Kurtović, Predrag Pedja Marković, Savo Čolić.... Predrag Marković je morao po naredjenju stražara prati, ribati krv po hodnicima. Poslije odslužene kazne Đženan Juzbašić Đeno je izvršio samoubistvo. ZAŠTO?

Pretučenih bez svjedoka je more. Namlaćivanja se dešavaju u kancelariji komandira ili u dežurani gdje se spuštaju venecijaneri a zatvorenicima je zabranjeno kretanje u vrijeme tih seansi. Par od stotine primjera pretučenih bez zakonskih osnova: Delić Samir, trenutno u KPZ Foča, pretučen u kancelariji komandira; Hokić Safet, trenutno u KPZ Foča, pretučen na istom mjestu.

Šamaranje je svakodnevnica pa su išamarani: Ilija Ivanković, Pašalić Dalibor, Mladen Radojčić, Bilalić Asmir, Beganović Gica...

Prijetnje, ucjene, su isto svakodnevnica. Direktor KPZ Bijeljina je imenovan mimo zakona, bez potrebnog radnog iskustva. Poštovani, molim Vas da odete u KPZ Bijeljina i lično se uvjerite u tačnost mojih navoda! Ja ću Vam po Vašem odlasku poslati izjave svjedoka.

Suvara Goran

Foto naslovna: Istinito
Video: RTVBN/YouTube
Izvor: Infomedia Balkan