Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković obustavio radove na -Cinema Tower- dok se sve ne ispita (Foto)


Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković obustavio radove na -Cinema Tower- dok se sve ne ispita (Foto)

Počeli su radovi na izgradnji zgrade u ulici Sime Šolaje u centru Banjaluke. Iako je prethodnih dana u pojedinim medijima objavljeno kako su stanari okolnih zgrada i investitor postigli dogovor juče su stanari protestovali zbog početka gradnje. Tvrde da nema riješenja o izgradnji privremenog pristupnog puta.

Stanari okolnih zgrada bagere i predstavnike grada Banjaluka dočekali su pitanjem zašto su počeli radovi na izgradnji pristupnog puta ukoliko riješenje nije pravosnažno jer postoji žalba građana o kojoj nije odlučeno. Vuk Višekruna iz Odjeljenja za prostorno uređenje okupljenim građanima je rekao da postoji izvršno riješenje.

Foto: Buka/Pristupni put je i pored protesta završen

Stanari su ljuti i na gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za kojeg kažu da sdaa “već nekoliko dana neće da se javi a da je ranije dolazio i obećavao svašta”

Stanivuković je kasnije došao na gradilište i građanima je rekao da je regulacioni plan usvojen 2018. godine i da predviđa zgradu od 13 ili 14 spratova i da je to nešto što je aktuelna gradska vlast naslijedila. On je rekao da bi svako oduzimanje prava investitoru grad dovelo u opasnost od tužbi. Obećao je gradnju igrališta.

Poslanik Nebojša Vukanović takođe je bio na protestu. On je iz protesta svoj automobil parkirao na sred ulice pa mu je “Pauk” odnio vozilo a on je dobio prekršajnu prijavu.

“Pokušao sam automobilom da blokiram kamione i bagere pa sam parkirao pored građevinskih mašina i pozvao sam građane da nam se pridruže ali je policija reagovala pa je “Volva” odnio pauk”, napisao je Vukanović na svom blogu.

Foto: Vukanovićev automobil ispred bagera

Pojedini banjalučki mediji su prije dva dana pisali kako je postignut dogovor na relaciji investitor-grad-stanari i da je dogovoreno da investitor smanji gabarite objekta kao i da bude napravljen drugačiji, prihvatljiviji prostor oko budućeg objekta.

Investitor koji gradi zgradu na mjestu kina Kozara je Cinema Tower u vlasništvu Vedrana Savića, sina Čede Savića bivšeg direktora Zavoda za izgradnju Banjaluka.

Stanivuković je u maju 2021. godine u razgovoru za portal Buka rekao da investitor ima sve potrebne dozvole osim građevinske dozvole i da je on primoran da investitoru da i građevinsku dozvolu. Regulacioni plan usvojen je za vrijeme prethodne gradske administracije u Banjaluci.

Izvor: gerila.info

Epilog sastanka gradonačelnika Banjaluke sa građanima: Radovi se zaustavljaju dok se sve ne preispita

“Prije mene su bili i drugi ljudi, ja se ne mogu ponašati kao da nisu bili. Ne mogu da, kao osoba koja vodi ovaj grad, dozvolim da imamo višemilionske tužbe. Ispitaćemo sve, a ja ću željeti uvijek maksimalno da udovoljim svome narodu što i radim. U ovom kriznom periodu razgovarao sam sa narodom, izašao pred njih. Ipak, svi zajedno smo trebali biti kritičniji prije četiri godine, kada je usvojen Regluacioni plan, zaustaviti sve na vrijeme, a ne sada kada je došlo do posljedica”, poručio je danas gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nakon sastanka sa građanima u centru grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković obišao je danas stanare koji žive u ulicama Sime Šolaje i Aleje Svetog Save, kako bi razgovarali o izgradnji objekta na lokaciji bivšeg Kina Kozara.

Stanivuković je okupljenim građanima rekao da je problem izgradnje ovog objekta, kao i pristupne saobraćajnice, naslijeđen, dok je Regulacioni plan, koji predviđa pomenutu saobraćajnicu, usvojen 2018. godine.

“Mi se zaista trudimo da izađemo u susret svima. Kada govorimo o ovom problemu, moram da naglasim da je ovo zatečena situacija, što znači da imamo Regulacioni plan koji je na snagu stupio prije četiri godine, dakle, 2018. godine. On je predvidio dvosmjernu ulicu na ovom lokalitetu, predvidio je i zgradu sa mogućnošću visine od 13 spratova i velikih gabarita u samom podnožju”, rekao je Stanivuković.

Grad može na postojeće činjenično stanje naći kompromisno rješenje, poručuje Stanivuković.

“To je razgovor sa investitorom da odustane od velikih temelja zgrade, kako bi dobili dodatno zelenilo, zelene površine i parking mjesta, dakle sve ono što je potrebno za kvalitetniji životni prostor. To smo uspjeli i smatram da je to jedan mali ustupak koji je moguće napraviti u datim okolnostima sa Regulacionim planom koji smo, napominjem, naslijedili.”

Stanivuković je naglasio da je njegova želja da se pojavi na mjestima gdje ljudi imaju problema i da razgovara s njima.

“Moramo naći mnogo načina za najbolja rješenja. Ovdje ostaje da sagledamo sve procedure oko saglasnosti rješenja i da li su sve ispoštovane procedure. Ostaje da, u koordinaciji sa odjeljenjima i Gradom, se radovi zaustave dok se sve ne preispita i da li je to dan, dva ili četiri, ostaje da vidimo”, poručio je Stanivuković.

Ističe da će se sve preispitati, dodajući da je uvijek bio prvi koji se borio protiv da neko nešto sprovede na silu.

“Iskazujem optimizam da toga nije bilo u tom pogledu, ali hoću sve da sagledam. Razgovarao sam sa ljudima. Hoću da vidimo gdje su uložili žalbe i da vidimo sta je maksimalno što možemo”, rekao je Stanivuković.

Foto naslovna: Aleksandar Čavić
Izvor: banjaluka.rs.ba/6yka.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter