Grčevita borba da se ne sazna šta je u vrećama - Protesti protiv istine: U SNSD zanijemili od straha (Video)


Grčevita borba da se ne sazna šta je u vrećama - Protesti protiv istine: U SNSD zanijemili od straha (Video)

Crnadak: Naći ćemo razlike u brojanju glasova, u SNSD-u su zanijemili od straha. Igor Crnadak iz PDP-a danas je u Danu uživo govorio o odluci CIK-a da se ponovo broje glasački listići u izboru za predsjednika RS, te o navodima vlasti da će i oni organizovati proteste.

Crnadak je na početku gostovanja govorio o obraćanju Vanje Prutine iz CIK-a koja je kazala da osjeća da joj je sigurnost ugrožena.

“Nešto što je danas najviše utjecalo na mene, za čitavo društvo i sve nas koji učestvuju u javnom životu, ovo obraćanje gospođe Vanje Prutine danas traži da svi stavimo prst na čelo i dobro razmislimo šta radimo”.

“Ja moram prvo poslati poruku gospodinu Dodiku i ovoj ekipi oko njega, a vidjeli ste ko najviše stoji u odbrani ovih izbornih krađa. Ovaj jedan čiji su članovi stranke pljačkali u vrijeme korone, ovaj drugi koji je vrlo duboko gurnuo ruku u džep građana i brojni drugi, neka dobro razmisle šta rade; ovakva prijetnje i ovakvo crtanje meta osobama koje profesionalno rade svoj posao, i to dolazi od onih koji uništavaju 16 godina RS, to je neprihvatljivo. Reći ću im ono što je pisalo i na velikom transparentu, neće vam proći, gotovo je. Naravno da je odluka CIK-a jedina moguća“, kazao je Crnadak.

Crnadak ističe da su sami protesti pokazali da se radi o ispravnoj odluci.

“Podsjetiću vas, kada smo rekli da idemo u proteste, oni (protesti) su potvrdili koliko su bili ispravni. To je bio vapaj građana RS za pravdu, za konačno poštovanje reda i institucija, prekid izborne krađe i terora od SNSD-a. Kada smo rekli da ćemo ići u šetnju, Dodik je rekao da se možemo okupiti ali da šetati nećemo, e pa šetali smo. Rekli su da neće biti novog brojannja, sada vidite da hoće. Zašto se bojite brojanja? Oni sada najavljuju neke proteste, ja sam odlučio da ako budu da ću otići samo da vidim to čudo neviđeno. Zamislite proteste SNSD-a, koji su došli da kažu da žele da se utvrdi istina“.

Ponovo je uputio pitanje: U čemu je problem da se ponovo broje glasovi?

“Da ljudima jednu stvar razjasnimo, CIK je po službenoj dužnosti utvrdio da na bazi stotina i stotina prigovora, pritužbi i direktnih dokaza, donijela odluku na koju ima pravo po zakonu, a to je da se brojanje vrši na jednom ili više mjesta za brojanje. Sada ovi iz SNSD-a namjerno stvaraju konfuziju i kažu ne može se uložiti prigovor dok se ne prebroje glasove. Ovdje je CIK bez obzira na sve rekao da će se sve prebrojati ručno na jednom mjestu. Evo ja pitam i vas; u čemu je problem da se otvore vreće i ponovo prebroje listići? Zašto je SNSD bio protiv video nadzora na svakom biračkom mjestu prije izbora? Zašto im je sada toliko bitan video nadzor?“.

“Nelogično je da danas niko Željku Cvijanović nije pitao za “dva papka”. Ona je u mikrofon rekla “ako nam zafali, kupit ćemo ona dva papka”. I danas takvi ljudi traže od nas da mi odustanemo od toga da se pošteno prebroji? Ne može. Pošteno će se prebrojati i kakav god bude rezultat mi ćemo ga prihvatiti“, kazao je Crnadak.

Kaže da su predstavnici SNSD-a “potpuno izgubljeni”.

“Oni su potpuno izgubljeni u ovome, oni čas najavljuju neke krivične prijave, čas nekakve tužbe, čas hoće video nadzor. Ovo jučer je bio historijski dan, koji će ostati upisan u historiji razvoja demokratije na ovim prostorima. Jučer smo dobili odluku kojom je omogućeno da se prekine sa izbornim krađama i manipulacijama. Zamislite da se neko ovako grčevito bori samo da se ne utvrdi istina“.

Još je kazao da će lično ići na proteste SNSD-a ako se dese.

“Ako budu protesti SNSD-a, obećavam vam i pozivam da idete sa mnom. Ja ću ići, to je takav jedan fenomen da vidim kako to izgleda da protestujete protiv istine. Ako se na prebrojavanju utvrdi drastična razlika između onoga što prebroji CIK i onoga što je u zapisnicima, izbori su apsolutno ništavni. Te listiće možete da zapalite. Ako nije krao, a ja vam kažem da mi nismo, mi smo svojim članovima rekli da ne dozvole da nijedan glas bude ukraden, a ako on zna da nije krao onda će sadržaj vreća biti isti kakav su zapisnici“, kazao je i na kraju dodao:

“Oni se očajnički boje brojanja, oni su prestravljeni, zanijemili su od straha. To je potvrda da ćemo u vrećama naći drastične razlike“.


Video: N1/youtube.com
Izvor: ba.n1info.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter