Hakeri vrebaju - Ovo su greške koje firme u BiH najčešće prave, a mogu ih dovesti do bankrota

Hakeri vrebaju - Ovo su greške koje firme u BiH najčešće prave, a mogu ih dovesti do bankrota

Novac preduzeća iz BiH lako završi na računima svjetskih hakera, jer su njihove poslovne komunikacije koje idu preko interneta uglavnom nedovoljno zaštićene.

U mnogim porodičnim, malim i srednjim firmama često nisu ni svjesni opasnosti kojima su izloženi kada za komunikaciju sa poslovnim partnerima u inostranstvu koriste mejl, kažu stručnjaci.

To potvrđuju primjeri više preduzeća u BiH koja su bila žrtve hakera, a koji su im napravili veliku štetu nakon što su presretali njihovu prepisku sa ino partnerima.

Na ovu opasnost ovih dana upozoravaju iz Komisije za informatičku bezbjednost Udruženja banaka BiH, navodeći da se prevare dešavaju tako što se mijenjaju profakture i fakture u dijelu koji se odnosi na instrukcije za plaćanja.

– Na taj način poslovni subjekti iz BiH se prevarom navode da usmjere sredstva na račune koji su pod kontrolom hakera kojima je teško ući u trag – kažu iz komisije, uz apel klijentima koji u redovnoj komunikaciji sa ino partnerima korisite mejl da budu dodatno oprezni.

Ljudski faktor

Njihov oprez je, navode, jedini način da se spriječe ovakve i slične prevare, koje su već ojadile više preduzeća u BiH.

– Prvi i osnovni problem je ljudska nepažnja. Svi bi zaista trebalo da shvatimo šta znači informaciono društvo i da imamo određeni nivo znanja iz ovih oblasti. Ona se mogu steći svakodnevnim radom ili dodatnom edukacijom, ali ljudi treba da budu upoznati. Međutim, mi imamo problem da upravo ta manja preduzeća vrlo rijetko šalju ljude na konferencije ili edukacije gdje se mogu dobiti takve informacije.

Drugi problem je oprema, jer mnogi nemaju adekvatnu zaštitu informacionih sistema koje koriste u poslovanju. Postoje, naravno, uređaji koji mogu pomoći i smanjuju izloženost prevarama i napadima. To su klasični fajervolovi koji prate sav internet saobraćaj i uočavaju neregularna ponašanja, te smanjuju mogućnost da takve informacije uopšte dođu do korisnika. Ali, najvažnije je da promijenimo tu svoju kulturu u ovoj oblasti, jer nam u tom smislu dolaze vremena sa još više izazova – ističe rukovodilac IT centra Privredne komore RS i sekretar Udruženja za ICT tehnologije Slobodan Dragićević.

Interna kontrola

Po njegovim riječima, problemi koji se dešavaju firmama u BiH su posljedica svih tih nedostataka. Podsjeća da se sa razvojem tehnologije umnožavaju i opasnosti, a napadi postaju sve sofisticiraniji.

– Zato je za firme, ali i pojedince koji imaju poslovnu korespondenciju preko mejl naloga, kao što je gmail i slično, ključno da svu poštu pažljivo pregledaju, a u firmama treba da postoji i dodatna interna kontrola – ističe Dragićević.

Jedan od savjeta preduzećima je i da originalnost instrukcije za plaćanje koju dobijaju preko mejl adrese provjere i telefonom, ali na brojeve telefona i faksa koji su poznati od ranije, jer na presretnutim i izmjenjenim dokumentima mogu biti i lažni brojevi telefona, na koje se javljaju upravo oni koji su presreli mejl komunikacije.

Oni koji posumnjaju da su bili žrtve prevare, treba to i da prijave policiji.

Policija spriječila veću štetu

“EuroBlic” je, podsjećamo, prije dvije godine eskluzivno izvještavao o tome da je na ovaj način više preduzeća u BiH, a posebno porodične firme u RS, oštećeno za oko pola miliona maraka.

Korisnička imena i šifre ovih firmi hakeri su kupili na zabranjenim forumima širom svijeta, a šteta koju su prouzrokovali bila je katastrofalna, jer su preduzeća preko noći ostala bez osnovnih sredstava za rad.

Veću štetu spriječila je tada velika akcija koju je povelo Odjeljenje za visokotehnološki kriminalitet MUP RS, u kojoj je uhapšen haker iz Jordana.


Izvor: SrpskaInfo