Haos - Tuzla preplavljena migrantima

Haos - Tuzla preplavljena migrantima

Od početka ove godine u Tuzli je registrovano 1.138 migranata, a tokom cijele 2018. njih 1.725, što pokazuje pojačan dolazak migranata posljednjih mjeseci.

Migranti u Tuzli nemaju nikakve uslove za zadržavanje, a gradska i kantonalna vlast odbile su inicijative za organizovanje ikakvog smještaja. Najveći broj registrovanih migranata u Tuzli dolazi iz Pakistana, Bangladeša, Iraka i Irana. Oni se u Tuzli kratko zadržavaju, gdje su došli uglavnom pješačeći kroz nekoliko zemalja.

"Ja sam iz Kašmira, Pakistana. Išao sam iz Irana do Turske, pa od Grčke do Makedonije, pa Srbija i BiH. Sve smo pješačili. Veoma je teško. Nismo jeli, nismo pili vodu danima. Moja porodica je ostala u Pakistanu u Kašmiru", ispričao je Muhammad Naveed, migrant iz Pakistana.

U Tuzli se migranti mogu vidjeti na svakom koraku. Spavaju pod vedrim nebom, pred zgradom Ureda za strance, u parkovima i na autobuskoj stanici, odakle idu dalje za Sarajevo. Mnogi od njih  dođu i povrijeđeni. Od marta do danas oko 30 migranata potražilo je ljekarsku pomoć uglavnom zbog povreda, a bila su i tri slučaja tabletomanije te jedna smrt nepoznatog uzroka.

"Nekoliko njih je bilo u lošim higijenskim uslovima, ali nije bilo scabiesa niti zarazne bolesti", kazala je Lejla Kuloglija-Memišević, doktorica iz Hitne službe Doma zdravlja Tuzla.

Policija nakon što pronađe migrante predaje ih Uredu za strance za registraciju. U MUP-u TK kažu da je sigurnosna situacija u vezi s migrantima zadovoljavajuća te da je prijavljeno tek nekoliko krivičnih djela,  sitnih krađa i  remećenja javnog reda i mira.

"Nas zabrinjava što imamo pojačan dolazak migranata, imamo meku granicu na Drini i iz prvaca Bijeljine nam dolaze poveće grupe. Bitno je napomenuti da nisu to više migranti iz ratom zahvaćenih zona", rekao je, Husein Topčagić,  ministar unutrašnjih poslova TK.


Izvor: Nezavisne novine