Haos u zdravstvu: Novi informacioni sistem ne dozvoljava da se bez uplate zdravstvenog dozvoli liječenje (Dok.)


Haos u zdravstvu: Novi informacioni sistem ne dozvoljava da se bez uplate zdravstvenog dozvoli liječenje (Dok.)

Vlado Đajić: Rješavamo doprinose sa Vladom Republike Srpske. Čeka se dogovor Vlade i FZO RS oko rješenja problema neuplaćenih doprinosa.

“Razgovarali smo i sa ministrom zdravlja i sa ministrom finansija i sa direktorom Fonda i sa premijerom i u ovom trenutku se traže rješenja da Vlada napravi sporazum sa FZO i da poravnaju te stare dugove”, rekao je danas direktor UKC Republike Srpske, Vlado Đajić. On tvrdi i da UKC nije napravio ni jednu marku duga od kada je on, 2017. sjeo u fotelju direktora.

Džajić kaže da je on kada je postao direktor zatekao stotinjak miliona duga UKC po različitom osnovu pa i za doprinose. Aktuelni problem je, inače, nastao ukidanjem vanredne situacije u Republici Srpskoj. Vanredna situacija je ukinuta 20. maja i FZO RS je obavijestio sve zdravstvene ustanove da lica koja nisu osigurana nemaju više mogućnost liječenja na teret fonda.

Foto: Obavještenje Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

Bivši ministar zdravlja Republike Srpske, Slobodan Stanić, kaže da nije bitno koji direktor je napravio dugove jer su to dugovi zdravstvene ustanove.

“Druga stvar tu se radi o reprogramiranim obavezama gdje su kratkoročne obaveze za poreze i doprinose pretočene u reprograme. UKC je tačno znao koliko godišnje po reprogramu treba uplatiti u budžet, dakle nema nikakvog opravdanja da to ne bude uplaćeno. Ovdje je došlo do problema jer je FZO RS prestankom vanredne situacije prestao dobijati sredstva od Vlade Republike Srpske a u prethodnom periodu je na to utrošeno 150 miliona maraka a novi informacioni sistem koji je uspostavljen ne može dozvoliti da se bez uplate dozvoli liječenje“, kaže Stanić.

U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske su ogorčeni. Napominju da problem sa nemogućnošću liječenja nemaju samo zaposleni na UKC RS već i u većini zdravstvenih ustanova u Srpskoj. Razlika je, kažu, jedino o tome što je Đajić za sada jedini direktor koji je progovorio o tome “dok ostali ćute i čekaju rasplet“.

“Stvorio se gorak ukus u ustima da naše kolege koje su u procesu liječenja koje moraju na liječenje i koje moraju skupe preglede da obave sada moraju to da plate, nemamo informaciju da li će se taj novac njima refundirati. Nebrojen broj poziva iz cijele RS gdje kolege za liječenje svoje djece ne mogu da pristupe tom ljekarskom pregledu“, kaže Mirko Šerbedžija predsjednik ovog sindikata.

Šerbedžija navodi i da “njegov” sindikat gotovo bez prestanka danima zovu zdravstveni radnici iz cijele Republike Srpske koji trenutno nemaju mogućnost liječenja.

U PDP-u navode da je nebitno koja uprava UKC je napravila dugove jer svi direktori u posljednjih petnaestak godina dolaze iz jedne stranke a to je SNSD.

“Očigledno je to jedna kontinuitet politika snsd koja traje decenijama i nas ne interesuju izgovori nas interesuju razlozi zašto ukc duguje fzo desetine miliona maraka po osnovu neplaćenih doprinosa“, kaže Branislav Borenović predsjednik PDP-a.

Stefan Blagić iz organizacije Restart Srpska navodi da je cijela situacija apsurdna jer oni koji liječe druge ne mogu da budu liječeni. Kaže da je za to odgovorna uprava UKC Republike Srpske.

“Naravno da će direktor reći da je kriv neko drugi. Oni nikada nisu krivi, oni su najbolji i uvijek je za loše stanje u bilo kojoj ustanovi ili javnom preduzeću kriv neko drugi. Mislim da bi smo izbjegli ovakvu situaciju treba početi razmišljati o sistemu univerzalne zdravstvene zaštite za sve jer smo sada u toku vanredne situacije vidjeli da je to moguće da se izvede“, kaže Stefan Blagić.

Foto naslovna: Facebook/Dr Vlado Đajić
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter