Hoće li Italijani ulagati u Industrijsku zonu Ramići ili ne? Borba za Banjaluku preko Ramića - Stanivuković -to je laž-


Hoće li Italijani ulagati u Industrijsku zonu Ramići ili ne? Borba za Banjaluku preko Ramića - Stanivuković -to je laž-

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je juče u Banjaluci sa vlasnikom italijanske kompanije PMP Industries S.p.A. Frančeskom Pocom o novim investicijama u Republici Srpskoj.

Najsnažniji utisak ostavila je informacija da Italijani, koji su ranije pokazali zanimanje za Industrijsku zonu Ramići, povlače svoj raniji interes za tu lokaciju. Italijani su, pregledavajući tu lokaciju, utvrdili da ne postoje adekvatni uslovi koji su njima potrebni, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Poco je obavijestio Dodika da će nastaviti da traga za adekvatnom lokacijom kako bi investirao u taj projekat.

“Kompanija PMP Јelšingrad Gradiška već petnaest godina uspješno posluje u tom gradu, a PMP Industries S.p.A., sa osam fabrika širom svijeta, planira početak proizvodnje u novom objektu u Republici Srpskoj 2023. godine”, navodi se u saopštenju, uz naglasak da je srpski član Predsjedništva BiH podržao poslovne planove firme i izrazio zadovoljstvo namjerom investitora da nastavi poslovanje u Republici Srpskoj.

Foto: RTRS/Srna/Sastanak Milorada Dodika sa vlasnikom italijanske kompanije PMP Industries S.p.A. Frančeskom Pocom

Reagujući na informaciju da italijanski investitori neće ulagati u Ramiće, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je rekao da je izjava Milorada Dodika da su investitori odustali od Poslovne zone “Ramići” najveća podvala i laž.

Navodi da zna da ih je Dodik lično, na neki način, zamolio da kažu da im kapaciteti Banjaluke ne odgovaraju, te im ponudio da ulože u Laktaše.

Stanivuković ističe da gradska administracije neće odustati od investicija nekoliko miliona i toga da investitori ulažu u grad na Vrbasu.

“SNSD je tri puta odbijao investitore ovdje, iz razloga što navodno ne valjaju, a kako sada valjaju za Laktaše ili bilo koju opštinu u Republici Srpskoj”, upitao je Stanivuković.

Tvrdi da je Dodik iz političkih razloga otjerao investitore iz Banjaluke.

“Kažu da su odustali i baš njemu došli da saopšte, što nije istina. Došli su na razgovor sa njim jer bez podrške Vlade Republike Srpske nije moguće realizovati velike projekte. Iako je Banjaluka zainteresovana za investitore, i oni za nju, SNSD će naći neku drugu opštinu, a najvjerovatnije će to biti Laktaši”, rekao je Stanivuković.

Naglašava da Banjalučani treba da znaju da grad zbog političke odluke SNSD i Dodika ostaje bez najveće investicije u posljednjih 20 godina i novih radnih mjesta.

“Znamo da italijanskom investitoru odgovara Poslovna zona Ramići, možemo to i dokumentovati jer imamo pismo namjere investitora u kome to piše. Tako da ta priča nije tačna i jasno je da se radi o političkom potezu”, rekao je Stanivuković.

Ističe da Grad ima još tri zainteresovana investitora za Ramiće, ali zna da SNSD ni to neće podržati.

Foto: Gerila/Draško Stanivuković

Podsjećamo, Gerila je prva objavila da je Komisija za pravna pitanja i propise Grada Banja Luka odbila odluku o utvrđivanju posebnog interesa, koju je pripremio Kabinet gradonačenika Banjaluke, kojom je predviđeno da italijanskoj firmi PMP Industries S.p.A zemljšte u poslovnoj zoni Ramići bude prodato za 50 odsto tržišne cijene.

Naš portal je došao do saznanja da su pojedini članovi nadležne komisije bili protiv upućivanja ovakve odluke pred odbornike jer su smatrali da bi otvaranje pogona italijanske fabrike u Ramićima negativno uticalo na kvalitet vazduha u Banjaluci jer je riječ o teškoj industriji. Komisija ne može uticati na to da Grad proda zemljište i halu italijanskom investitoru ali može odbiti da zemljište bude dato ispod tržišne cijene ili besplatno.

U odluci je, inače, bilo navedeno da je Grad Banja Luka nekoliko puta pokušavao da proda tu halu po tržišnoj cijeni ali da mu to nije polazilo za rukom i da nije bilo zainteresovanih investitora. Investitor je, prema odluci, nakon otvaranja pogona u Ramićima u prve četiri godine trebao da zaposli 150 radnika. Procijenjena tržišna vrijednost gradske imovine u Ramićima koja je predmet ove odluke je 5,9 miliona maraka.

Foto naslovna: banjaluka.rs.ba/Industrijska zona Ramići
Izvor: RTRS/Nezavisne novine/gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter