Hoće li -Komuna- promijeniti svijet?!

Hoće li -Komuna- promijeniti svijet?!

Mirko Šenkovski Geronimo,  rođen u Skopju (Makedonija) a odrastao u Slavonskom Brodu (Hrvatska), glazbenu karijeru je započeo u najpoznatijoj brodskoj rock (heavy metal) grupi „Sauron“ koja je djelovala između 1986-1996. Postava benda je bila : Mirko Šenkovski(vokal), Tony Lović (solo gitara), Tomislav Luketić-Lux (ritam gitara), Thomas Stipić (bas gitara), Arso Ludwig (bubnjevi) i Danijel Lastrić (klavijature). Mirko Šenkovski se još tada istaknuo iznimnim vokalnim sposobnostima.

Album „Better tomorow“ grupa „Sauron“ objavljuje 1994. godine. Glazbeni producent ovog albuma bio je Denis Mujadžić Denyken, a objavljen je u izdanju „Denyken music“,  dok je suizdavač  bila CROATIA RECORDS. Nakon ovog, Mirko Šenkovski s grupom  „Geronimo“ objavljuje istoimeni album u izdanju CROATIA RECORDS. Glazbeni producent ovog albuma bio je Nikša Bratoš. 1997.godine  Geronimo objavljuje i album dueta s Draganom Kajtazović pod nazivom „Gori zemlja“ u izdanju Halix Records.

Nakon stanke, koju je, kako sam kaže napravio iz razloga osobne naravi na scenu se vraća kao autor i izvođač skladbom "Poljubi me i pazi da nas ne vide" - “Aurea fest Požega” 2015. Spot za ovu skladbu je režirao Mario Šulina i njegova produkcija “Nova”, a sniman je na lokaciji prelijepog dvorca Prandau Normann u Valpovu, jednog od najstarijih i najvećih dvoraca u Slavoniji. U spotu se pojavljuju Ado Iftić iz grupe Camino Verde, Elly Ramić i Hrvoje Bilić kao svirači, a glumačku ekipu čine Zdravko Šinjori, Danijela Ištaković, Maja Jakšić, Marija Mrvičin i Željko Mrvičin.” Nakon ove, uslijedila je još jedna Geronimova uspješnica-skladba “Nebo je tu“. Ova dva singla najavljuju njegov solistički autorski album.

- Ipak sam ja počeo kao pjevač i jednostavno mi fali bina, publika...ta neopisiva razmjena pozitivne energije, kazao je, uz ostalo ovom prigodom Geronimo.

Iznimno naglašena kreativnost i osoben i prepoznatljiv autorski stil Mirka Šenkovskog su, za kratko vrijeme učinili jednim od najtraženijih autora u regionu. Mirko Šenkovski Geronimo autor je blizu 250 glazbenih djela brojnih hitova najpopularnijih izvođača regiona, kako pop-rock tako i folk glazbe. Samo neka od njih su pjesme znane u interpretaciji Halida Bešlića, "Čardak“, „Lavanda“ i "Romanija“ a potom "Sofra“ i "Što svaka žena sanja“ u interpretaciji Hanke Paldum“, kao i "Lijepa je“ Enesa Begovića,  "Otkud ti pravo” i "Zašto lažu nam u lice” u izvedbi Miroslava Škore itd…

- Koliko je moguće, pokušavam u svoj rukopis unijeti što više Slavonije, da to ima miris mog kraja. Uspio sam dobiti stil koji je jedinstven a pitak i to, očito, prepoznaje publika u cijelom regionu što me posebno raduje i predstavlja nepresušni motiv da stvaram, naglašava Šenkovski.

Posebno mjesto u stvaralačkom opusu Mirka Šenkovskog Geronima, kako sam kaže, pripada skladbi “Love people” koja je izvedena prilikom posjete papa Franje glavnom gradu BiH. Ova skladba prezentirana je u izvedbi djece iz Srebrenice s univerzalnom porukom mira i tolerancije.
-Takvu čast rijetko koji umjetnik doživi i mislim da je ovo na neki način odgovor na sva moja pitanja koja sam sebi postavljao sve ove godine. Kada pomislite da ste nemoćni i da konce u rukama drže neki nedodirljivi moćni krugovi Bog pokaže svoju snagu pravde - zaključuje Geronimo.

Mirko Šenkovski Geronimo se, prije samo nekoliko mjeseci odlučio vratiti svojim rock korijenima osnivajući grupu simboličnoga imena KOMUNA.

Riječ je o ekipi uistinu respektabilnih rock glazbenika koju kao vokalni solist i autor svih skladbi uvrštenih na album (uskoro će biti i objavljen u izdanju CROATIA RECORDS) predvodi upravo Geronimo.

Uz njega KOMUNU čine gitaristi Emir Hot i Dragomir Herendić Dragianni (iz Zabranjenog pušenja), klavijaturista Igor Matković (Crena jabuka), basista Zvjezdan Marjanović i bubnjar Damir Bumbar Sinanović (ex Southern Storm i The Loudest Silence).

Reakcije, kako publike tako i kritike u cijelom regionu već na prvu skladbu „Kad padnu mostovi“ koju prati iznimno kreativan i likovno sjajno obrađen video spot i u kojoj se, prepoznavši i stil i snažnu ideju KOMUNE kao gosti pojavljuju, odnosno, uz Geronima, po jednu strofu pjevaju Mladen Vojičić Tifa, Zoran Predin, Zoran Kiki Lesandrić i Toni Janković, dok Sead Zele Lipovača svira gitarske solo dionice, potvrđuju da je KOMUNA na pravom putu k tronu najbolje rock grupe koja se pojavila na ovim prostorima u posljednjih, najmanje 20 godina.

-Odlučili smo se za ove muzičke goste, jer pjesma nosi jednu snažnu poruku u ovim vrtložnim vremenima i osjetio sam potrebu da to sa nama kažu ljudi sa autoritetom bez mrlje u životu i karijeri. Spot je s namjerom urađen sa jednom apokaliptično upozoravajućom porukom dokle nas može dovesti neodgovorno ponašanje pojedinaca, ali, također, i sa nadom u bolju budućnost ovog našeg malog svemira i cijelog čovječanstva općenito", naglašava Geronimo.

U ovoj, za KOMUNU prvoj, autorskoj skladbi Mirka Šenkovskog ovaj vrsni glazbenik i autor je spojio svoje dugogodišnje iskustvo ‘estrade’ sa svojim ranim hard rock korijenima i to je očito bio pravi recept za uspjeh, ali i dugotrajnost.

Glazbenu produkciju skladbe potpisuje jedan od najboljih rock producenata u regiji Dejan Orešković. Mastering je rađen u studiju "Metropolis" u Londonu, a radio ga je John Davis, producent koji inače radi sa grupom "U2", dok video spot potpisuje reditelj Mario Šulina i njegova produkcija "Nova" a koji su opet na terenu tokom snimanja imali veliku pomoć Dalibora Mrdića iz "Invenio filmsa" i sarajevskog umjetničkog fotografa Samira Geke.

Nedugo nakon prvog singla ‘Kad padnu mostovi’ koji je objavljen u junu ove godine KOMUNA je nedavno snimila i objavila novu skladbu i spot intrigantnog naziva ‘Himna’čiji je kompletan autor Mirko Šenkovski Geronimo koji se u HIMNI predstavlja i kao lead vocal KOMUNE.

I ovoga puta KOMUNA je, s razlogom, izabrala goste koji itekako zavrijeđuju pozornost. Prije svega, radi se o iznimnom performeru, tenoru Zvonku Kvesiću (Don Bambino) koji se osim svojim pjevačkim sposobnostima dokazao i kao odličan glumac, tu su i članovi glazbeno-scenskog ansambla ‘Medley Teatar’ pod ravnanjem maestra Trpimira Jerkovića.

Skladba „HIMNA“ govori o našoj sadašnjosti i nekim nepravdama koje nas okružuju. Tema spota je ispraćaj mladića koji odlazi u svijet trbuhom za kruhom. Slavlje je pripremio otac njegove djevojke Don Bambino. U videu ima puno metafora koje se mogu prepoznati u današnjem društvu i koje potiču na duboko razmišljanje i propitkivanje. Tako se kroz priču prožima tema da ljubav ne poznaje granice, ni klasne razlike, dok svezani orkestar simbolizira položaj kulture i umjetnosti u današnjem društvu. Vrhunac priče je kada Don Bambino pobjedonosno, s rukom na srcu, pjeva ‘La famiglia’, dok mladić skrušeno na peronu čeka vlak i odlazi u svijet. Spot za „HIMNU“ je sniman na prekrasnom Ranču Marin kraj Garčina.  

-„Ja sam koncipirao Komunu, kao jedan humani projekt koji je na strani pravde i progovara uvijek o nepravdama u društvu i onome što nas okružuje, takav će biti i cijeli album, ističe Mirko Šenkovski Geronimo.

A, to da je KOMUNA više od rock grupe i da Šenkovski svojim skladbama možda neće promijeniti svijet, ali da će bez sumnje pobuditi u svakom od nas davno izrečene teze o mijenjenju svijeta čuvenog Mahatme Gandhija:
„Promijeni sebe! Ti imaš kontrolu! Oprosti! Bez djelovanja nećeš nigdje dospjeti! Živi u ovom trenutku! Gledaj dobre strane u ljudima i pomozi im! Budi ono ŠTO ZAISTA JESI ! IZDRŽI!
Nikad se nemoj prestati razvijati...“ potvrđuju kako stihovi :
 
„Sami sa peronima, k’o dva teška oblaka od nas se opraštamo, sve se buni u meni, ali da zaustavim ti snove nemam pravo, ej, sine, samo kreni, ej, al’ se ne okreni, da ne vidim pogled taj, ugašeni zavičaj u oku krvi boje, idi ne okreći se, tebe čeka bolji svijet, al’ nigdje ljepše boje… (”Himna”)
VIDEO:

tako i :
„Kad padnu mostovi i krene priča stara ko sam ja, a ko si ti… i neki težak vjetar zavijori zastave… prijatelji moji, otkad teče rijeka ni jedna sila nije bila dovijeka...(„Kad padnu mostovi“)
VIDEO:

 

Video: YouTube
Izvor: Infomedia Balkan