Hoće li na lokalnim izborima sledeće godine posvađana opozicija u Banjaluci vratiti na vlast SNSD?


Hoće li na lokalnim izborima sledeće godine posvađana opozicija u Banjaluci vratiti na vlast SNSD?

Posvađani opozicionari udahnuli život SNSD-u u Banjaluci - Nešto manje od godinu dana do održavanja lokalnih izbora sve je izvjesnije da će opozicija u najvećem gradu Republike Srpske izaći u najmanje dvije kolone.
Ono što je danas, praktično, već poznato jeste to da će aktuelni gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, ispred PDP pokušati da osvoji još jedan mandat. Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, takođe je najavila da će ta partija imati svog kandidata za gradonačelnika. Pominje se ali nije izvjesno jer je ona to nakon izlaska iz PDP-a odbacila kao mogućnost da bi to trebalo da bude upravo Trivićeva.

Ostale opozicione stranke, SDS i Lista “Za pravdu i red” Nebojše Vukanovića, još se nisu jasno izjasnili čiju stranu će podržati u sve izvjesnijem izbornom okršaju Stanivukovića i Trivićeve, ali uzimajući u obzir žestinu sukoba između Stanivukovića i Vukanovića, kao i nedavnu izjavu lidera Liste “Za pravdu i red” da bez obzira na nesuglasice s Narodnim frontom u Trebinju on neće na isti način vraćati Trivićevoj u Banjaluci, prilično je jasno koga će podržati Vukanović.

Što se tiče SDS-a, ta partija je u najvećem gradu Srpske već dugo na vještačkom disanju i njihova podrška ili izostanak iste neće pretjerano pomoći niti odmoći bilo kojem kandidatu. Međutim, kako za Gerilu otkrivaju odlično obaviješteni izvori iz vrha SDS, u toj stranci se ozbiljno razmišlja o tome da na predstojećim lokalnim izborima izađu sa svojim kandidatom za gradonačelnika Banjaluke.

“Budući da trenutno ne djeluje moguć zajednički nastup opozicije u Banjaluci, sve je izvjesnije da će SDS imati svog kandidata za gradonačelnika. Nema razloga da podržimo bilo Stanivukovića, bilo Trivićevu”, tvrde naši sagovornici.

Na naše pitanje da li zbog razjedinjenosti opozicionara postoji realna šansa da, na primjer, Vlado Đajić ni kriv ni dužan postane gradonačelnik, ukoliko SNSD odluči da živopisnog doktora kandiduje za tu funkciju, sagovornici Gerile iz vrha najveće opozicione stranke priznaju da “postoji takva opasnost”.

“Ako do toga dođe, krivica nije na SDS-u. Mi smo spremni za dogovor s ostalim opozicionim strankama, ali trenutno ne djeluje da je tako nešto moguće. Na kraju, konačnu odluku hoće li SDS izaći sa svojim kandidatom za gradonačelnika Banjaluke ili ne donijeće isključivo gradski odbor stranke. Vrh partije u to se neće miješati”, ističu naši izvori.

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da ukoliko opozicija zaista uđe s “više kolona” u trku za gradonačelnika Banjaluke, onda kandidat SNSD-a, bez obzira ko to bio, ima dosta razloga za optimizam.

“Ako se sjetimo izbora u kojima su Nenad Stevandić i Dragan Čavić zasmetali jedan drugom u trci za gradonačelnika, onda je sasvim jasno da razjedinjenost samo vodi ka pobjedi SNSD-a, bez obzira na kvalitet i program njihovog kandidata. Ako se sjetimo prošlih izbora, kada je opozicija smatrala da i bez Nešićevevog DNS-a i Selakovih socijalista mogu da pobijede SNSD-ove kandidate i kada zaključimo da takav luksuz vodi ka porazu, onda je jedino pitanje da li je opozicija iz takve razjedinjenosti izvukla pouku ili će ponovo pasti na ispitu političke zrelosti i sposobnosti pronalaska neke vrste kompromisa”, kaže Tojagić za Gerilu.

Inače i Selak i Nešić su nakon izbora odmah lako pronašli put ka povratku u vlast predvođenu Miloradom Dodikom. Nešić koji se jedno vrijeme predstavljao kao veliki opozicionar i nosilac “Trećeg Puta” danas je ministar bezbjednosti BiH.

Tojagić, međutim, ocjenjuje da još nije kasno za kompromis kada su naredni lokalni izbori u pitanju, te da ipak vjeruje da će opozicione stranke uspjeti da se dogovore da podrže jednog zajedničkog kandidata za gradonačelnika
Banjaluke.

“Mislim da je kompromis moguć i očekujem da će tema zajedničkog nastupa na izborima uskoro doći na dnevni red. Ako su opozicione stranke sa različitim predznacima u Srbiji pronašle mogućnost za neku postizbornu kolaciju i došle do ideje o formiranju neke tehničke vlade, onda zaista vjerujem da će i u opoziciji u Republici Srpskoj nad sujetom prevladati razum”, kaže Tojagić.

Podsjećamo, lokalni izbori trebali bi se održati u prvoj nedjelji u oktobru 2024. godine.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter