Hoće li opozicija imati jednog kandidata za gradonačelnika u Banjaluci? Čekajući rasplet u PDP-u


Hoće li opozicija imati jednog kandidata za gradonačelnika u Banjaluci? Čekajući rasplet u PDP-u

U Banjaluci je nemoguće pomiriti želje čitave opozicije - Druge opozicione stranke kao da čekaju kakav će biti rasplet krize u PDP-u kako bi zauzele svoj konačni stav oko toga da li će opozicija imati zajedničkog kandidata ili će se podijeliti u više kolona.

Nakon dugo očekivanih “prelomnih” sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora PDP-a, koje su krajem prošle sedmice održane u Banjaluci i Doboju, skoro ništa nije jasnije oko toga koja će struja u toj stranci odnijeti prevagu – ona okupljena oko Draška Stanivukovića, kojoj, čini se, naginje i aktuelni predsjednik te partije Branislav Borenović, ili pak ona koju predvode Igor Crnadak i Milko Grmuša.

Tinjajući problemi u PDP-u tako su gurnuti pod tepih do 6. maja kada bi, prema odluci Glavnog odbora, trebalo da bude poznato ko će biti kandidati te stranke za gradonačelnike i načelnike opština na predstojećim lokalnim izborima. U međuvremenu, druge opozicione stranke kao da čekaju kakav će biti rasplet krize u PDP-u kako bi zauzele svoj konačni stav oko toga da li će opozicija u najvećem gradu Republike Srpske imati jednog, zajedničkog kandidata ili će se podijeliti u više kolona.

Ono što je već sada poznato jeste to da će predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić gotovo sigurno biti kandidat za gradonačelnika Banjaluke, a da li će ta odluka biti stoodstotna zavisiće, prije svega, od toga koga će kandidovati PDP. Ako to bude Stanivuković, Trivićeva će sigurno podnijeti kandidaturu. Ukoliko bi to kojim slučajem ipak bio Igor Crnadak, izvori našeg portala iz vrha jedne od opozicionih stranaka tvrde nam da postoji šansa da Trivićeva odustane od kandidature. O tome je, između ostalog, prije mjesec dana govorio i lider Liste “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović.

“Možda bi se mogao napraviti kompromis kada bi Igor Crnadak bio kandidat za gradonačelnika Banjaluke. Možda bi on mogao da dobije podršku i Liste Za pravdu i red i Narodnog fronta Jelene Trivić i SDS-a”, ocijenio je Vukanović.

Slučajno ili ne, ubrzo nakon ovog, za mnoge neočekivanog, prijedloga Vukanovića, Crnadak ulazi u otvoreni sukob sa Stanivukovićem u kojem nije nedostajalo teških riječi ni sa jedne strane.

Između ostalog, Crnadak je otvoreno rekao da Stanivuković neće biti kandidat PDP-a, da je “Dodikov čovjek”, da su mu “pare udarile u glavu” i slično. Takođe, šef poslaničkog kluba PDP-a u republičkom parlamentu istrajava u stavu da će opozicija imati jednog kandidata u Banjaluci.

Nakon pomenutih sjednica, Crnadak ne komentariše trvenja u partiji.

„Poštovaću dogovor da se ne komentariše kandidatura PDP-a za gradonačelnika Banjaluke dok radna grupa ne završi posao predlaganja kandidata. I dalje vjerujem da će opozicija u Banjaluci na predstojećim lokalnim izborima izaći sa jednim kandidatom za gradonačelnika“, rekao je Crnadak.

SDS, kao najveća opoziciona politička stranka na nivou Srpske, kako za Gerilu otkrivaju sagovornici iz vrha te partije koji su insistirali na anonimnosti, takođe će sačekati rasplet napete situacije u PDP i nakon toga donijeti odluku. Oni tvrde da u rukovodstvu SDS-a takođe prevladava mišljenje da bi jedino neki drugi kandidat, umjesto Stanivukovića, mogao do dovede do opozicionog jedinstva u Banjaluci.

“Uzimajući u obzir krajnje negativan stav Jelene Trivić i Nebojše Vukanovića prema Stanivukoviću, a uvažavajući korektne odnose koje SDS održava s PDP, isto kao i sa Narodnim frontom i Vukanovićevim pokretom, najbezbolnije rješenje bilo bi da SDS izađe sa svojim kandidatom. Podržati Stanivukovića, pa se time zamjeriti Trivićevoj i Vukanoviću nije opcija, isto kao ni podrška Trivićevoj protiv Stanivukovića”, objašnjavaju izvori našeg portala.

Inače, predsjednica Narodnog fronta nedavno je takođe ostavila mogućnost pregovaranja o zajedničkom kandidatu opozicije za gradonačelnika Banjaluke, ali samo ako to nije Draško Stanivuković.

“U ovom momentu, Narodni front je druga stranka po snazi u Banjaluci, iza SNSD i dvostruko jača od PDP-a. Ja ću biti kandidat Narodnog fronta, a pitanje eventualnog zajedničkog opozicionog kandidata, koje ne obuhvata Stanivukovića, biće tema predstojećeg zajedničkog sastanka opozicionih stranaka”, rekla je Trivićeva.

Vukanović, kako vrijeme odmiče, samo pojačava svoju retoriku prema Stanivukoviću, tako da ne postoji ni minimum šanse da ga podrži ukoliko bude kandidat.

“Ukoliko PDP odluči da svoju podršku da Stanivukoviću, mi više nemamo o čemu da razgovaramo. Od danas, prevrnuću svaki kamen da Stanivuković ne bude gradonačelnik. On je iznevjerio svoje ljude i glasače. To je jedan iskompleksirani samovoljac, neznalica koja misli da će populizmom da vara čitav svijet. Kao što smo mu prošli put davali snažan vjetar u leđa, i slavili iskreno njegovu pobjedu, Stanivuković mora da zna da ćemo sada uložiti maksimalan napor da ga ogolimo”, poručio je Vukanović nakon sastanka koji su predstavnici njegovog pokreta održali sa rukovodstvom banjalučkog SDS-a.

Predsjednik Gradskog odbora SDS Banjaluka, Željko Raljić, za Gerilu kaže da u toj stranci žele da i poslije izbora u oktobru Banjaluka ima gradonačelnika koji dolazi iz opozicionih redova.

“Vjerujem da ima prostora za dogovor. Međutim, u ovom trenutku najbliže smo tome da imamo svog kandidata za gradonačelnika”, rekao je u kratkom telefonskom razgovoru Raljić. Ono što je jasno, jeste da Stanivuković neće odustati od kandidature. Upitno je samo ko će ga formalno podržati i koliko će opozicija na kraju imati kandidata.

Foto naslovna: Gerila.info/Predsjedništvo PDP
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter