Hoće li se i može li se stati u kraj zloupotrebi službenih vozila? Auti na raspolaganju 24 sata dnevno


Hoće li se i može li se stati u kraj zloupotrebi službenih vozila? Auti na raspolaganju 24 sata dnevno

„Hoće li Savjet ministara ograničiti upotrebu službenih vozila“ Brojnim funkcionerima limuzine na raspolaganju 24 sata dnevno. Treba li ograničiti upotrebu službenih vozila u institucijama BiH, tema je o kojoj će već na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljati poslanici.

Ovu inicijativu pokrenuo je poslanik SDA Šemsudin Mehmedović, koji je početkom ovog mjeseca održao i konferenciju za novinare na kojoj je otkrio da je čak 149 službenih vozila na raspolaganju 24 sata dnevno funkcionerima i rukovodećim državnim službenicima samo na nivou BiH.

– Radi se o ministrima i direktorima institucija, njihovim zamjenicima i pomoćnicima, šefovima kabineta, sekretarima ministarstva itd. To nije konačan broj, poslao sam pitanja na 73 adrese, a dobio 68 odgovora – rekao je Mehmedović.

Bačene desetine miliona maraka

On je rekao da institucije posjeduju i druga službena vozila, ali da su njemu problematična „skupocjena“ službena vozila koja su na raspolaganju 24 sata, sedam dana u sedmici, 365 u godini. Za njihovo kasko osiguranje, gorivo, parking, registraciju, servisiranje i slično, kako je naveo Mehmedović, troše se desetine miliona maraka iz budžeta BiH.

– U njihovom putnom nalogu upisuje se samo mjesečna kilometraža, a relacije u toku mjeseca navode se samo za putovanja duža od 80 kilometara i sve se uveliko zloupotrebljava – upozorava Mehmedović.

U inicijativi koja će se naći pred poslanicima traži se od Savjeta ministara BiH da pokrene postupak izmjene Pravilnika o uslovima nabavke i načina korištenja službenih vozila u institucijama BiH, kojim je trenutno članom 6. stav (6) propisano „korištenje službenog vozila kontinuirano 24 sata dnevno, a odobrenje daje rukovodilac institucije posebnim aktom”.

Drugim riječima, rukovodilac institucije sam sebi odobrava korištenje vozila bez ikakve saglasnosti i kontrole organa koji je imenovao i bez ikakvog kriterijuma.

Brojni primjeri zloupotreba

U članu 7. stav (5), istog Pravilnika propisano je da, ukoliko službenim vozilom upravlja samo jedna osoba, u putni nalog se upisuje mjesečna kilometraža, a relacije u toku mjeseca navode se samo za putovanja koja podrazumijevaju putovanje duže od 80 kilometara.  

Mehmedović u svojoj inicijativi traži brisanje stavova  (6) i (5).

On u inicijativi ističe da ne postoji razlog da bilo koji rukovodilac ima vozilo 24 sata na raspolaganju, osim štićenih osoba, jer se cjelokupan radni proces u većini institucija odvija u jednoj zgradi.

Čak i institucije koje imaju poslovne jedinice u više gradova, kako se dodaje, nemaju opravdanje za to.

U inicijativi se kao primjer navodi podatak da Agencija za poštanski saobraćaj BiH ima 13 zaposlenih, a njena tri rukovodioca imaju službena vozila na raspolaganju 24 sata dnevno.

Dalje se navodi da je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, koja zapošljava 17 osoba, takođe stavila na raspolaganje tri službena vozila svojim rukovodiocima 24 sata dnevno.

– UIO je dodijelila vozilo na korištenje 24 sata dnevno za šest funkcionera. U Graničnoj policiji BiH direktor, njegov zamjenik i pomoćnik koriste tri specijalizovana službena vozila 24 sata dnevno, iako to nije u skladu s Pravilnikom – navodi se u inicijativi.

Dodaje se da postoje još brojni primjeri zloupotreba.

Obilježiti službena vozila

Poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, smatra da je krajnje vrijeme da se službena vozila stave pod kontrolu.

On ističe da je zloupotreba službenih vozila u privatne svrhe postala praksa.

– To je tolika zloupotreba da je postao normalan model ponašanja. Radi se o hiljadama službenih vozila u BiH koja se koriste u privatne svrhe. Ovdje ne računam štićene osobe koje trebaju da imaju vozila na raspolaganju 24 sata dnevno – kaže Borenović za Srpskainfo.

On navodi da bi službena vozila trebalo obilježiti kako bi ona bila prepoznata i kako bi se znalo kada se koriste van službenog vremena.

– Treba uvesti reda jer sada vlada potpuna konfuzija. Treba se tačno znati kada se mogu koristiti službena vozila i ko ih tačno smije koristiti – ističe Borenović.

Foto naslovna: H.M./Klix.ba
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter