Hrvatska među zemljama EU sa najnižom kupovnom moći

Hrvatska među zemljama EU sa najnižom kupovnom moći

Hrvatska je u prošloj godini bila u grupi zemalja Evropske unije (EU) sa najnižim nivoom stvarne potrošnje po stanovniku, zajedno sa Mađarskom i Bugarskom, pokazale su prve procjene Eurostata.

Prema tim procjenama, prošle, kao i 2017. godine, samo u deset zemalja EU kupovna moć domaćinstava bila je iznad prosjeka Unije.

Iz Eurostata su ponovo naglasili kontinuirano velike razlike među pojedinim zemljama, prenosi SEEbiz.

Prošle godine najviši nivo stvarne potrošnje po stanovniku (AIC), iskazan paritetom kupovne moći(PPS), zabilježio je Luksemburg, 32 odsto iznad prosjeka EU.

Slijedi Njemačka sa standardom oko 20 odsto iznad prosjeka EU.

U sljedećoj grupi su Austrija, Danska, Velika Britanija, Holandija, Finska, Belgija, Švedska i Francuska, čija se stvarna potrošnja po stanovniku mjerena PPS-om kretala od oko pet do 15 odsto iznad prosjeka.

Najbliža mu je Italija, sa stvarnom potrošnjom po stanovniku mjerenom paritetom kupovne moći dva odsto ispod evropskog prosjeka.

U Irskoj, Španiji, Litvaniji i na Kipru potrošnja po stanovniku bila je u prošloj godini do deset odsto ispod prosjeka EU.

Češka, Portugal i Malta čine grupu zemalja sa stvarnom potrošnjom po stanovniku između deset i 20 odsto nižom od prosjeka EU.

Od 20 do 30 odsto nižu potrošnju bilježile su Poljska, Slovenija, Slovačka, Grčka, Estonija, Letonija, ali i Rumunija koja je time napredovala drugu godinu zaredom, sa stvarnom potrošnjom po stanovniku 30 odsto ispod prosjeka EU.

Hrvatska je uz Mađarsku i Bugarsku činila grupu zemalja EU sa potrošnjom po stanovniku u prošloj godini više od 30 odsto nižom od evropskog prosjeka.

U Eurostatu procjenjuju da je stvarna potrošnja po stanovniku mjerena paritetom kupovne moći u Hrvatskoj u prošloj godini bila 37 odsto ispod prosjeka EU.

To predstavlja blago poboljšanje u odnosu na 2017. godinu kada je bila 38 odsto ispod evropskog prosjeka.

Eurostat ističe značajne razlike među zemljama i pri upoređivanju BDP-a po stanovniku.

Prošle godine bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u 11 zemalja bio je veći od evropskog prosjeka.

Na prvom mjestu ponovo je Luksemburg s BDP-om po stanovniku 2,5 puta većim od prosjeka EU.

Slijedi Irska sa skoro dvostruko većim BDP-om po stanovniku od prosjeka.

U Holandiji, Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švedskoj BDP po stanovniku bio je prošle godine otprilike za četvrtinu veći od prosjeka Unije.

Belgija i Finska su 15, odnosno deset odsto iznad prosjeka, a u grupi zemalja sa BDP-om po stanovniku iznad prosjeka nalazi se i Francuska koja ga je premašila za četiri odsto.

Najbliže je prosjeku Malta čiji je BDP dva odsto ispod tog nivoa.

Grupu zemalja s BDP-om po stanovniku do deset odsto nižim od prosječne vrijednosti čine i Italija, Španija i Portugal.

Kipar, Litvanija, Portugal, Slovenija, Slovačka i Estonija svrstali su se u grupu sa deset do 20 odsto nižim BDP-om po stanovniku od prosjeka u EU u prošloj godini.

U Poljskoj, Mađarskoj, Letoniji i Grčkoj bio je niži otprilike za trećinu.

Hrvatska je uz Rumuniju i Bugarsku ponoo na dnu ljestvice, s BDP-om po stanovniku 37 odsto ispod prosjeka EU.

To predstavlja blago poboljšanje u odnosu na godinu ranije kada je bio 38 odsto ispod evropskog prosjeka.

Rumunija je u prvim Eurostatovim procjenama za prošlu godinu zabilježila nešto bolji rezultat od Hrvatske sa BDP-om po stanovniku 36 odsto ispod evropskog prosjeka.

Začelje ljestvice drži Bugarska s BDP-om po stanovniku upola manjim od prosjeka Unije.

 

Izvor: Agencije