Hrvatski premijer Plenković tvrdi da je nuklearni otpad na Trgovskoj gori bezopasan?!


Hrvatski premijer Plenković tvrdi da je nuklearni otpad na Trgovskoj gori bezopasan?!

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto obratili su se javnosti po završetku sastanka dvije vlade.

O otvorenim pitanjima poput Trgovske gore, Plenković je rekao da je riječ o lokaciji na Banovini na nenaseljenom području gdje bi se skladišti otpad koji vrlo malo zrači poput rukavica, opreme i sličnoga.

“Lokacija nije predviđena za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva. Nama nije poznato da je bilo gdje došlo do bilo kakvoga incidenta u zemljama koje imaju slična odlagališta. Odlagalište bi bilo seizmički otporno i ne bi bila moguća kontaminacija voda", rekao je Plenković i dodao:

"Riječ je o lokaciji na Banovini. Udaljena je 2 kilometra od bh. granice, na nenaseljenom području. Tamo bi se prema planu skladištio nisko ili srednje radioaktivni otpad, materijal koji vrlo malo zrači. Čerkezovac nije predviđen za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva koji spada u visoko radioaktivni otpad“.

“Onemogućila bi se bilo kakva kontaminacija otpadnih voda. Hrvatska bi primjenila najviše moguće standarde. Na slikovit način: Kada bi neko stajao 365 dana 24 sata ispred tog odlagališta, ne bi primio nikakvo zračenje. To bi bilo manje nego zračenje koje bilo koji putnik primi u jednom letu iz Evrope za Ameriku. Nama nije u interesu ugroziti svoje stanovnike, pa ni stanovnike susjedne zemlje”, zaključio je Plenković.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto nakon sjednice rekla je da su otvorena sva pitanja koja su bila od interesa za Hrvatsku i BiH te da je doneseno niz zaključaka čijom realizacijom će dobiti obje zemlje.

"Osnažili smo i afirmirali evropski put BiH jačajući saradnju na evropskom duhu i pospješili saradnju", rekla je Krišto.

Kao važne teme istakla je da je kroz provedbu ugovora o evropskom partnerstvu intenzivirana saradnja u procesu integracija što će svakako doći dobro Bosni i Hercegovini, a data je podršku nekoliko infrastrukturnih projekata kao što su mostovi preko rijeke Save te projekti izgradnje  autoputa Glamočani Banjaluka – granica Republike Hrvatske (Kamensko) itd..

"Razgovarali smo i o problemima odlaganja nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac Trgovska gora, aerodromu Trebinje", rekla je Krišto. 

Kako je kazala dogovoreno je da svako u okviru svojih nadležnosti radi na pitanjima o kojima se govorilo.

Foto naslovna: Screenshot/N1
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter