Idu u istražni zatvor - Priveli su osumnjičene za silovanje curice - Uspjeh Ivana Pernara

Idu u istražni zatvor - Priveli su osumnjičene za silovanje curice - Uspjeh Ivana Pernara

Petoricu osumnjičenih za silovanje djevojčice priveli su četvrtak poslijepodne na zadarski sud. Privođenja su počela nešto prije 18 sati, a posljednjeg mladića na sud su doveli u 19.20 sati Kako doznaju 24sata, osumnjičenici za silovanje djevojke idu u pritvor.

Nešto prije 18 sati počela su privođenja, a prvog mladića doveli su u autu sa zatamljenim staklima. Dok su ih privodili, članovi njihovih obitelji pred sudom su samo vikali: ‘Istina će se pokazati!Dvadesetak minuta kasnije na sud su doveli još jednog od privedenih te ga uveli direktno automobilom u zgradu suda. Oko 18.40 sati na sud su doveli i trećeg privedenog, a četvrti je u zgradu suda uveden u 19 sati. Petog osumnjičenika doveli su na sud u 19.20 sati.

Podsjetimo, par sati ranije sud se oglasio priopćenjem o cijelom slučaju. Naime, DORH i osumnjičeni žalili su se na prvotnu odluku suda. - Obzirom na veliki interes vezan za kazneni postupak koji se vodi protiv petorice osumnjičenika zbog kaznenog djela silovanja maloljetnice, obavještavam Vas kako je danas 17. listopada 2019. godine izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru, a nakon zaprimanja žalbi stranaka, donijelo odluku u toj pravnoj stvari, vezano za istražni zatvor.

Odluka je napisana i otpremljena strankama - piše u priopćenju Hrvoja Viskovića, glasnogovornika Županijskog suda u Zadru.

NE SMIJU JOJ SE PRIBLIŽITI

Osumnjičeni za silovanje curice žalili su se na mjere opreza Prijeti im do deset godina zatvora Djevojčici treba mir, osjeća se izloženo... Prima svu psihološku pomoć koja joj je potrebna, doznali smo u četvrtak Podsjećamo, njezin pakao počeo je lani u kolovozu kad je bila na zabavi s prijateljima. Od tad, sljedećih godinu dana, u nekoliko navrata su je silovali, zlostavljali i prijetili mladići iz istog dalmatinskog sela. Oni su prošli petak privedeni i odmah su pušteni na slobodu. Sudac Ivan Marković, koji ih je pustio, u srijedu je otvorio bolovanje i tražio policijsku zaštitu. Djevojčicu još nisu ispitali. Promjenu u njezinu ponašanju primijetili su profesori, odnosno psihologinja, koja je obavijestila centar za socijalnu skrb. Mladićima koji su maloljetnu sumještanku silovali i maltretirali je od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine na više različitih lokacija na teret se stavljaju kaznena djela silovanja, spolni odnošaj bez pristanka, bludne radnje, iskorištavanje djece za pornografiju i kazneno djelo prijetnje nanošenjem tjelesnih ozljeda. Samo za kazneno djelo silovanja prijeti im kazna zatvorom između jedne i deset godina.

U TIŠINI

Studenti u Zadru prosvjedovali zbog silovanja maloljetnice... Sudac istrage je osumnjičenike prije tjedan dana pustio na slobodu uz mjeru zabrane kontaktiranja s oštećenom i zabrane da joj se približavaju na udaljenost ispod 50 metara. Zadarski sudac je, tvrdi naš zadarski izvor dobro upućen u slučaj, istražni zatvor osumnjičenicima zamijenio mjerama opreza na temelju njemu opravdanih i konkretnih činjenica da su mjere opreza svrhovite, što mu u konačnici Zakon o kaznenom postupku i dopušta. Sumnjam, tvrdi naš izvor blizak pravosuđu, da si je sudac u ovom slučaju, a nakon slučaja “Daruvarac” na istom sudu, dopustio “izlet” izvan zakonskih okvira. Neki osumnjičeni žalili su se na sigurnosne mjere koje su im određene, među kojima je i zabrana približavanja žrtvi. Njihovi branitelji uložili su žalbe na rješenje o određivanju tih sigurnosnih mjera. Potvrdio nam je to Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

- Uložili su žalbu na izrečene mjere. Imaju pravo žalbe tri radna dana od primitka rješenja, a to ovisi o tome kad je kome od njih rješenje uručeno. Sud mora pričekati da prođe rok žalbe da vidimo hoće li se žaliti i ostali - rekao nam je, no nije znao koliko se osumnjičenika već žalilo, a koliko ih tek treba uložiti žalbu.  

Videolinkom će ispitati žrtvu Također, sljedeći petak će videolinkom ispitati djevojčicu. Curicu, odnosno žrtvu silovanja ispituje sudac istrage za mladež na dokaznom ročištu kojemu prisustvuju branitelj, okrivljenik, opunomoćenik žrtve i osoba od povjerenja žrtve. Državni odvjetnik ne ispituje dijete žrtvu - dijete kao svjedoka ili žrtvu kaznenog djela uvijek ispituje sudac istrage za mladež. Ispitivanje djeteta, stoji u zakonu, može se provesti i tako da se ispitivanje provede i bez prisustva suca i stranaka u prostoriji gdje se dijete nalazi putem audio-video uređaja. Na ispitivanju nazoči psiholog, pedagog ili druga stručna osobe. Kad se to ne protivi interesima postupka, ispitivanju mogu nazočiti i roditelji.

ZGROŽENA SLUČAJEM

Kolinda o silovanju: Kazne su u Hrvatskoj niske za ova zlodjela Zadarska policija je slučaj, tvrde naši izvori bliski istrazi, u potpunosti odradila profesionalno i prikupila dokaze za počinjenje kaznenih djela, nakon čega je svih sedam počinitelja i uhićeno. Zbog starosne dobi svih aktera zadarskog slučaja konkretni podaci slučaja su, razumljivo, šturi i teže dostupni. Osumnjičenicima su oduzeti mobiteli, čiji će se sadržaj koristiti u nastavku sudskog postupka. Tehničkom pretragom mobitela izuzimaju se svi za postupak korisni audio i videosadržaji te međusobna komunikacija osumnjičenika i žrtve ovog nadasve gnjusnog seksualnog zločina.

Pročitajte više na: https://m.24sata.hr/news/osumnjiceni-za-silovanje-curice-ipak-idu-u-istrazni-zatvor-654117

Izvor: https://m.24sata.hr

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks