Čije nacionalne interese sprovodi vlast u Srpskoj? Za 15 godina broj đaka u Srpskoj smanjen za 30 000!


Čije nacionalne interese sprovodi vlast u Srpskoj? Za 15 godina broj đaka u Srpskoj smanjen za 30 000!

Broj učenika u Republici Srpskoj konstantno se, iz godine u godinu, smanjuje. DW je objavio kako je za petnaest godina broj učenika u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj smanjen za 30 000. Alarm je upaljen, pitanje je, međutim, da li to ikoga zanima.

Dok su u prvom planu protesti vlasti u Republici Srpskoj i odbrana Dodikova, nadležnosti, strane sudije i Ustavni sud BiH iza kulisa, sakrivena, prolazi informacija da je i ove godine nastavljen trend da je svake godine manje prvačića nego prethodne. Ove godine je u osnovne škole u Republici Srpskoj upisano 8899 prvačića. Prošle godine u prve razrede u Srpskoj je upisano 9152 prvačića. Tako je nastavljen trend smanjenja broja prvačića u školama u Republici Srpskoj što znači samo jedno. Da je iz godine u godinu sve manje djece u Republici Srpskoj.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, a koje prenosi DW, 2008. godine je osnovnu školu u Republici Srpskoj pohađalo 114 563 učenika dok je taj broj petnaest godina kasnije, 2023. godine, 84 643. Nesumnjiva demografska katastrofa. O tome niko ne priča kao da to nije najveća prijetnja opstanku Republike Srpske. Zar bilbordi sa natpisom “Sve nas je manje nešto moramo učiniti” ne bi kao poruka vlastima trebali da “vise” iznad saobraćajnica umjesto slika Milorada Dodika koji traži podršku naroda?

Demografi u Republici Srpskoj godinama upozoravaju da je demografska politika u Republici Srpskoj katastrofalna a da “politika” u Srpskoj za posljedicu ima odliv stanovništva iz Republike SRpske i sve manji broj rođene djece.

Demografi su prije nekoliko godina upozoravali da Srpsku prava demografska katastrofa očekuje kada prođe talas “baby boom-a” iz sedamdesetih godina prošlog vijeka. Demografi su upozoravali i da danas, za razliku od sedamdesetih godina, ljudi sa područja Republike Srpske odlaze na zapad da se ne vrate kao i da za razliku od nekadašnjih odlazaka danas odlaze kompletne porodice.

Ekonomski analitičar iz Banjaluke Zoran Pavlović je u nekoliko navrata tvrdio da je jedan od razloga za odlazak mladih porodica iz zemlje i nemogućnost kupovine sopstvenog stambenog prostora jer plata koja se dijelom dobija na račun a dijelom u koverti nije dovoljna za podizanje kredita. On kaže da bi drugačije bilo kada bi poslodavci radnicima kompletan iznos plate isplaćivali po zakonu. To se, međutim, iako se o tome govori desetak godina, ne dešava.

Politička situacija u BiH i naročito “forsiranje” antivrijednosti u kojima najgori dobijaju najbolje pozicije u društvu svakako neće pomoći smanjenju odlazaka iz Republike Srpske.

Jer iako granica postoji ona odavno nije neprelazna.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter