Ima li zloupotrebe: Šta snimaju nove kamere u Banjaluci


Ima li zloupotrebe: Šta snimaju nove kamere u Banjaluci

Desetak novih kamera na desetak novih lokacija u Banjaluci pojavilo se u prethodnih mjesec dana. Nema zvaničnog objašnjenja čemu će konkretno da služe ali se pretpostavlja, mjerenju poštovanja ograničenja brzine ali i drugih prekršaja kao i identiteta građana. Desetak novih lokacija na kojima će kamere u Banjaluci mjeriti brzinu vozila ali pretpostavlja se i to da li je vozilo registrovano, da li vozač ima vezan pojas i slično već je poznato.

Kamere su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova ali iz policije još nisu zvanično obavijestili javnost o tačnoj namjeni kamera. Iz banjalučke policije danas nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa novim kamerama. U gradu već postoji nekoliko kamera koje snimaju građane. U banjalučkom Centru za ljudska prava napominju da to u startu ne mora da znači ništa loše. Ipak, postoji opravdan strah od zloupotreba smatraju u banjalučkom Centru za ljudska prava.

Stručnjaci iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, za BN pojašnjavaju, da zloupotreba kamera koje mjere brzinu u Republici Srpskoj, postoji godinama i to na način da vozači budu kažnjeni iako nisu počinili nikakav prekršaj a sve zbog pogrešnog tumačenja zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH kao i zbog pogrešno i nelogično postavljene vertikalne signalizacije koja ograničava brzinu. Tako se dešava da vozači budu kažnjeni čak i tamo gdje je raskrsnica prethodno poništila znak ograničenja.

Ministar saobraćaja Republike Srpske Đorđe Popović nedavno je potvrdio da ima nelogičnosti kada je postavljanje znakova u pitanju i da se radi na konačnom uspostavljanju registra saobraćajnih znakova. Prije godinu dana, kamere koje prate prolaznike ali i mikrofoni postavljeni su na trgu Krajine u Banjaluci. Tada je promovisan i čitav sistem nadzora.

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks