Incko odlazi, mijenja ga Skenlan

Incko odlazi, mijenja ga Skenlan

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko uskoro bi trebalo da se povuče sa te funkcije, saznaje Insajder.

Odlično obaviješteni izvori našeg portala iz diplomatskih krugova otkrivaju da bi odluku o povlačenju sa pozicije šefa OHR-a Incko mogao da donese već u septembru, a razlog je to što na dužnost šefa Delegacije Evropske unije u BiH dolazi njegov zemljak, Johan Satler.

- Iako se Valentin Incko još nije zvanično oglasio o toj temi, dolazak Austrijanca Satlera na mjesto šefa Delegacije EU međunarodnu zajednicu dovodi u neprijatnu situaciju da dvojica predstavnika iste zemlje, praktično, imaju dvije najvažnije funkcije u BiH. Zbog toga bi Incko uskoro trebalo da se povuče sa dužnosti koju je obavljao punih deset godina, a na njegovo mjesto, dok Savjet za implementaciju mira i Savjet bezbjednosti UN-a ne donesu odluku o tome ko će ga zamijeniti, privremeno bi trebalo da zasjedne prvi zamjenik šefa OHR-a i supervizor za Brčko distrikt, Amerikanac Majkl Skenlan. Oni koji ga dobro poznaju ističu da je Skenlan izuzetno ambiciozan, karijerni diplomata, koji bi za razliku od Incka mogao da povlači mnogo radikalnije poteze prema domaćim političarima i predstavnicima vlasti - ističu naši sagovornici. 

Prije dolaska u BiH u februaru ove godine i preuzimanja dužnosti prvog zamjenika šefa OHR-a i supervizora za Brčko, Majkl Skenlen bio je šef Misije OEBS-a u Moldaviji i posrednik te organizacije u Pridnjestrovskom procesu. Tokom svoje skoro tridesetogodišnje karijere u američkom Stejt Departmentu, njegovi zadaci su uključivali položaj direktora za istočnoevropske poslove u Vašingtonu, te otpravnika poslova u američkoj ambasadi u Minsku. Iz njegove biografije izdvaja se i to da ima "veliko iskustvo" u zemljama zapadnog Balkana i postsovjetskim državama, uključujući služenje u Ukrajini, Jermeniji i Kirgistanu, kao i u BiH, Crnoj Gori, te u Hrvatskoj s misijom UNTAES.

Kako je juče zvanično saopštila visoka predstavnica EU za zajedničku bezbjednosnu i spoljnu politiku Federika Mogerini, Johan Satler je njen izbor za nasljednika Larsa-Gunara Vigemarka na poziciji šefa Delegacije EU u BiH.

Novu dužnost Satler bi trebalo da preuzme 1. septembra.


Izvor: insajder.in