Independent: Svjedočimo pokušajima rehabilitacije ustaškog pokreta


Independent: Svjedočimo pokušajima rehabilitacije ustaškog pokreta

Rozensaft upozorava da ekstremistički desničarski pokreti u Hrvatskoj godinama pokušavaju očistiti međupovezane konotacije Jasenovca i Ustaša

Potpredsjednik i generalni savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menahem Rozensaft (Menachem Z. Rosensaft), u autorskom tekstu u Independentu, upozorava svijet kako „svjedočimo pokušajima rehabilitacije“ ustaškog pokreta, te poziva Hrvatsku da odlučnije djeluje po uzoru na Njemačku i njenu nacističku prošlost.

Rozensaft je profesor pravnih fakulteta univerziteta "Columbia" i "Cornell" i predaje na temu genocida, a tekst otvara porukom kako je fašizam „bio i dan danas ostao ekstremno desničarska autoritarna i ultranacionalistička ideologija“.Ističe kako su se tokom Drugog svjetskog rata, domaći fašistički pokreti širom Evrope pridružili nacističkoj Njemačkoj u provođenju genocida i zločina protiv čovječnosti nad manjinama u svojim zemljama.- Jedan od takvih pokreta je bila hrvatska ustaška organizacija. U takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, marionetskoj nacističkoj državi nastaloj 1941. na dijelu dotadašnje Kraljevine Jugoslavije, fanatički nacionalisti i separatisti ustaše, predvođeni Antom Pavelićem, ubili su stotine hiljada Srba i desetine hiljada Jevreja, kao i mnoge Rome i hrvatske antifašiste - naveo je. Napominje da u posljednje vrijeme svjedočimo raširenim pokušajima rehabilitacije i legitimiziranja ustaša tako što se njihovi članovi prikazuju, kao i sam pokret, patriotima, a ne kao hladnokrvnim ubicama i ratnim zločincima.

- Ovo je fasificiranje historije, koje dodatno pogoršava činjenica da se slični scenariji provode širom istočne i centralne Evrope. Ipak, glorifikacija ustaša u Hrvatskoj, često uz prešutnu ako ne i otvorenu podršku vlasti, ističe se kao najnečuvenija manifestacija takvog malignog revidiranja historije - piše Rozensaft.On ističe kako je u vrijeme „kada Amerikanci uklanjanju i ruše spomenike ljudima koji su podržavali ropstvo“, nezamislivo da veći dio hrvatskog društva „zanemaruje činjenice o užasnim zločinima koji su počinjeni u ime ustaštva“.

Logor Jasenovac naziva balkanskim Aušvicom te upozorava da ekstremistički desničarski pokreti u Hrvatskoj godinama pokušavaju očistiti međupovezane konotacije Jasenovca i Ustaša.

Spominje usmeni historijski intervjuu koji posjeduje muzej Holokausta, u kojem bivši zatvorenik Jasenovca Milo Despot opisuje kako je svjedočio da je ustaška jedinica odvela 100 srpskih djevojaka na barku, naredila im da se svuku, potom iz zaklala i pobacala u rijeku.

- U drugom svjedočenju, Mara Vejnović govori kako je vidjela kako ustaše ubijaju grupu djece otrovnim plinom u jasenovačkoj baraci - napisao je.

Rozensaft potom dalje piše kako je „jednako uznemiravajuće rašireno korištenje ustaškog slogana 'Za dom spremni'“ kao eufemizma za rasističke i ksenofobne izjave koje su, barem u teoriji, zabranjene po hrvatskom zakonu“.

- 'Za dom spremni' je ustaški ekvivalent nacističkom pozdravu 'Seig Heil' i kada se danas koristi ostavlja malo prostora imaginaciji. Kada su to povikali hrvatski navijači na nogometnoj utakmici protiv izraelskog tima, jednako su se čuli i antisemitski zvižduci. Aktuelan slučaj su kontraverze oko Marka Perkovića, popularnog ultranacionalističkog hrvatskog pjevača poznatog kao Thompson, koji godinama koristi povik 'Za dom spremni' tokom nastupa sa jako malo posljedica - naveo je Rozensaft.

Istakao je poteze hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je „prikazao veliku hrabrost i integritet javnim protivljenjem i osuđivanjem svake legitimizacije ustaša“.

Čelnik Svjetskog jevrejskog kongresa tekst završava stavom kako je „došlo vrijeme da međunarodna zajednica jasno i glasno pošalje poruku protiv glorifikacije i rehabilitacije onih pokreta i pojedinaca koji su počinili neke od najužasnijih zločina u historiji.

Izvor: avaz.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks