Institucije BiH - Državni službenici daju otkaze, plate iz snova imaju samo funkcioneri

Institucije BiH - Državni službenici daju otkaze, plate iz snova imaju samo funkcioneri

Posao u institucijama BiH očigledno je atraktivan samo za funkcionere i rukovodeće državne službenike s primanjima od nekoliko hiljada maraka, dok oni ostali u posljednje vrijeme masovno napuštaju službu i odlaze na veću platu, saznaje Srpskainfo.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH sva svoja ministarstva i predsjedavajućeg Denisa Zvizdića upozorio je na ovaj problem, uz napomenu da je pojava postala još izraženija nego ranijih godina.

– Tako je na primjer u prošloj godini 46 državnih službenika dobrovoljno istupilo iz državne službe, a ukupno šest ih se nije vratilo sa neplaćenog odsustva koje im je odobreno radi stručnog usavršavanja koje nije obuhvaćeno organizovanim oblicima obuke koje provode institucije BiH, a koje doprinosi usavršavanju državnog službenika za obavljanje poslova u službi. Želimo istaći da je do sada u ovoj godini već 40 državnih službenika dobrovoljno istupilo iz državne službe, od čega se tri službenika nisu vratila s odsustva koje im je određeno radi edukacije – navodi se u dopisu koji je u posjedu Srpskainfo.

Kako navode, posebno je izražen problem odlaska IT stručnjaka, odnosno ljudi informatičke struke, uz upozorenje da to može da ugrozi funkcionisanje velikog broja razvijenih sistema, odnosno softverskih aplikacija i baza podataka koji pružaju podršku svim institucijama BiH. Tako je u tekućoj godini sedam IT stručnjaka državnih službenika napustilo institucije BiH, što zajedno sa 2018. godinom čini 11 onih koji su otišli.

– Valja primjetiti da se IT stručnjacima ne odobrava dodatak na platu koji je zakonska mogućnost, što zajedno sa višedecenijskim negativnim trendom plata u institucijama BiH (koje su generalno niže i od entitetskog i od kantonalnog nivoa) i promijenjenim stanjem na tržištu u privatnom sektoru, čini institucije BiH izuzetno neatraktivnim za ovu vrstu stručnjaka, koji su za njihovo funkcionisanje neophodni – navodi se u informaciji.

Nisu IT stručnjaci jedini koji odlaze iz institucija BiH, jer je taj trend izražen i među pripadnicima Oružanih snaga BiH, policajacima u policijskim agencijama na nivou BiH, uglavnom zbog posla u inostranstvu.

Prema podacima iz oglasa za posao koje objavljuje Agencija za državnu služu BiH, plata stručnog savjetnika je 1.298 KM, višeg stručnog saradnika 1.117 KM, a stručnog saradnika 998 KM.

Istovremeno, BiH je prava meka za direktore, poslanike, delegate, ministre i članove Predsjedništva BiH koji zarađuju od 3.000 pa čak do 7.000 KM mjesečno.

Izvor: insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks