Interesi jednog čovjeka iznad interesa Srpske - Dodikova sumanuta politika: udar na narod i ekonomiju!

Interesi jednog čovjeka iznad interesa Srpske - Dodikova sumanuta politika: udar na narod i ekonomiju!

"Da li Dodik zna da prekid odnosa sa Njemačkom može da znači kolaps za našu privredu koja je prošle godine imala najveću spoljnotrgovinsku razmjenu (izvoz i uvoz) sa Njemačkom i to 4,7 milijardi КM ili preko 13% od ukupne, slijede Italija (4,2 milijarde КM) i Srbija (4,15 milijardi КM) sa po 12% od ukupne razmjene (zvanični podaci Agencije za statistiku BiH)?"

Upitao je to Branislav Borenović, predsjednik PDP-a na svom fejsbuk nalogu, dodavši da svjedočimo ovih dana gotovo nadrealnoj situaciji da član Predsjedništva BiH iz Srpske, Milorad Dodik, odbija agreman ambasadoru Njemačke, po drugi put. Konkretan razlog ne navodi, kaže Borenović, ali pominje neprijateljski stav Njemačke prema Srpskoj.

Borenović konstatuje da je, u isto vrijeme, Njemačka najveći spoljnotrgovinski partner BiH, samim tim i Republike Srpske kao i ostalih zemalja regiona, uključujući i Srbiju, te pita:

"Da li Dodik zna da je protjerivanje ambasadora posljednji i najstroži diplomatski akt, nakon koga mogu da slijede samo potpuni prekid odnosa ili nešto još gore. Da li Dodik zna da prekid odnosa sa Njemačkom može da znači kolaps za našu privredu koja je prošle godine imala najveću spoljnotrgovinsku razmjenu (izvoz i uvoz) sa Njemačkom i to 4,7 milijardi КM ili preko 13% od ukupne, slijede Italija (4,2 milijarde КM) i Srbija (4,15 milijardi КM) sa po 12% od ukupne razmjene (zvanični podaci Agencije za statistiku BiH). Da li zna da su preduzeća  Srpske i BiH prošle godine u Njemačku izvezli 2 milijarde i 137 miliona raznih proizvoda i usluga! Ubjedljivo su privrednici iz BiH, uključujući i Republiku Srpsku, najviše izvezli svojih proizvoda u Njemačku!", kaže Borenović.

To su privrednici koji zapošljavaju desetine hiljada radnika i najznačajnije pune budžete na svim nivoima i od njih zavisi sudbina mnogih razvijenih opština, dodaje on.

Neka se raspita u preduzećima koja čine kičmu razvoja najuspješnijih naših opština Кotor Varoši, Dervente i mnoge druge uspješne lokalne zajednice u Srpskoj, mnoge lično poznaje koji izvoze 100% svojih proizvoda u Njemačku i zapošljavaju hiljade radnika. Zna li Dodik da prisustvo ili neprisustvo njemačkog ambasadora ne može promijeniti njemačku politiku prema Balkanu, ali može pogoršati odnos Njemačke prema Srpskoj? Da li zna da to može ugroziti status naših ljudi koji rade u Njemačkoj i koji godišnje doznačavaju velike iznose novca i hrane svoje porodice u Srpskoj i BiH. Da li zna da takva sumanuta politika može ugroziti finansijsku i svaku drugu stabilnost u društvu, da potencijalna opasnost od IZOLACIJE, ekonomskih barijera može ugroziti isplate plata i penzija", pita Borenović.

Možda on to sve zna, ali njega to ne zanima, naglašava Borenović i dodaje da Dodika interesuje njegova lična kalkulacija u pokušaju da politički preživi.

"Šteta za narod i Srpsku nije dio njegove kalkulacije, niti je ikada bila.I zato Srpska mora da se brani od njega i njemu sličnih koji direktno ugrožavaju njenu ekonomsku a samim tim i socijalnu i demografsku stabilnost i sigurnost, zaključuje Borenović.

Foto naslovna: SB/Arhiv
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter