-Investitori- oštetili budžet RS za milione maraka, pa pobjegli iz zemlje (Video)

-Investitori- oštetili budžet RS za milione maraka, pa pobjegli iz zemlje (Video)

Sudski procesi u Republici Srpskoj se vode protiv lica od kojih većina pripada neformalnoj grupi građana ‘’Pravda za Davida’’. I sve po ekspresnom postupku. S druge strane pred lice pravde nisu izvedeni oni koji su oštetili budžet RS za milione maraka. Pobjegli su u druge države, radnike ostavili na ulici. U ovom slučaju policijski i pravosudni organi nisu tako ažurni.

Stefan Karganović, Dragan Vučetić, Dragan Vasiljević. Samo su neka od imena i prezimena koja su oštetila budžet RS i pobjegli u druge države.

Malo ko u Republici Srpskoj nije čuo za doktora Dragana Vučetića, koji je predstavljen kao čudotvorac koji će privredu Srpske osposobiti da parira Japancima. Ubrzo se otkrilo da je prevarant, ali već je bilo kasno, jer je uzeo pare i pobjegao u Njemačku. Vučetić je u junu 2015. osumnjičen da je kao direktor javnog preduzeća „Nikola Tesla“ zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao štetu od 1,1 milion KM. U međuvremenu se odrekao državljanstva BiH.

Posljednja informacija o njemu iz Tužilaštva RS, jeste da se nalazi u Berghajmu i da nije moguće izdejstvovati naredbu suda za njegovo dovođenje. Vučetić je ostao upamćen po čuvenom projektu elektromobila. Tvrdio je tada da će se u Republici Srpskoj proizvoditi 60 odsto komponenti za elektromobil koji će da koriste njemačke Pošte.

U mutnim finansijskim transakcijama, o kojim javnost ne zna ništa, isparilo je 17 miliona maraka koliko je Vlada RS budžetskog novca obezbijedila kompaniji "Nikola Tesla". Vučetić je u vrijeme kada ga je Vlada imenovala za direktora preduzeća "Nikola Tesla" iza sebe već imao nekoliko propalih projekata.

Propast preduzeća "Nikola Tesla" sada je fakturisana građanima RS. Na naplatu svake godine stiže skoro 700 hiljada maraka, jer propalo preduzeće nije u stanju da servisira milionske kredite za koje je garant bila RS.

Nisu samo iza Dragana Vučetića radnici ostali bez posla. Drugi primjer je "Farmland", govedarska firma u Novoj Topoli. "Farmland" je proteklih godina dobijao kredite Investiciono-razvojne banke RS u ukupnom iznosu od 17,8 miliona maraka. Uzlaud, "Farmland" je samo još jedan u nizu propalih projekata u kojem je stradao narodni novac, a bivši vlasnik i miljenik vlasti Dragan Vasiljević uživa u Majami Biču.

Iz Uprave "Farmlanda" su poručivali da su pronašli kupca, i da je kupoprodajni ugovor od 24 miliona evra potpisan sa jednom kineskom kompanijom. Međutim, od toga do danas nije bilo ništa.

U pravnim i uređenim državama odgovornost sigurno ne bi izostala u ovakvim i sličnim gore pobrojanim primjerima, ali kod nas oni koji opljačkaju firme i pronevjere državni novac, odu u druge zemlje, izbjegnu kazne i nastave da uživaju i troše ukradeno. I nikom ništa, jer ih niko i ne traži.

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks