Iskopavanje rude na Mesecu počinje do 2025. godine


Iskopavanje rude na Mesecu počinje do 2025. godine

Evropska svemirska agencija (ESA) planira da počne sa iskopavanjem ruda na Mesecu do 2025. godine. ESA je zato potpisala ugovor s proizvođačem raketa Ariane, koji bi trebalo da obuči i pripremi misiju za vađenje regolita, Mesečevog kamena.
Regolit prekriva celu Mesečevu površinu do dubine od najmanje tri i po metra i mogao bi da se preradi kako bi se dobio kiseonik, voda i potrebno gorivo. 

Mnoge svemirske agencije veruju da je iskopavanje ruda na Mesecu ključno za uspostavljanje stalnih lunarnih baza ili kolonija. 

"Upotreba svemirskih resursa može biti ključ održivog lunarnog istraživanja i ova studija je deo sveobuhvatnog plana ESA-e da Evropu učini partnerom u tom istraživanju", rekao je jedan od direktora agencije Dejvid Parker.

ArianeGroup, evropski konzorcijum za svemirska istraživanja i razvoj raketa, objavio je da u misiju neće biti uključeno slanje ljudi na Mesec, nego robotske opreme. 

"Ove godine obeležavamo 50. godišnjicu prvih ljudskih koraka na Mesecu i ArianeGroup će stoga podržavati sve postojeće i buduće evropske projekte kako bi Evropa imala nezavisan i suveren pristup svemiru", rekao je prvi čovek kompanije Andre-Hubert Rasel (Andre-Hubert Roussel).

 

Foto naslovna: Getty images
Izvor: ZIMO/b92.net