Iskreno u brk: Juriš Ukio banke i -Pavgorda- prema FG -Birač- i -Alumini- Preveliki smo mi za -Pavgord-


Iskreno u brk: Juriš Ukio banke i -Pavgorda- prema FG -Birač- i -Alumini- Preveliki smo mi za -Pavgord-

Menadžment “Alumine” odgovorio “Pavgordu”: Mi smo prevelika kompanija za vama poznat način upravljanja.

Radnici i menadžment „Alumine“ su od 2013. godine podigli ovu fabriku na nivo svjetski priznate kompanije. „Alumina“ danas izvozi u preko 150 zemalja svijeta, na sve kontinente i postali smo ozbiljan partner naših kupaca i dobavljača u svakom smislu. „Alumina“ je, od otvaranja stečajnog postupka nad Fabrikom glinice „Birač“, u međuvremenu, a do 30.06.2022. godine generisala 78.795.263 KM dobiti. Prosječna plata naših 1.525 zaposlenih je 1.340 KM, a isplaćujemo i 13. platu, mjesečne stimulacije po sektorima, regres, naknadu za Božić i Vaskrs. Sa ovim uspjesima, istovremeno, postali smo i plijen raznih interesnih grupa, kontroverznih firmi i lokalnih političara – poručio je mendažment Alumine u reagovanju upućenom Pavgordu.

– U proteklih nekoliko dana, pojavljuju se izjave firme „Pavgord“ iz Foče i njihovog pravnog zastupnika advokata Sajića, a u vezi sa navodnim unaprijeđenjem proizvodnje „Alumine“, kreiranjem dodatnih radnih mjesta i navodno nuđenjem boljih uslova rada u „Alumini“.

Sama činjenica da se izjašnjavamo na ove infantilne navode i jeftine političke pamflete je poražavajuća, ali stepen njihove društvene štetnosti i malicioznosti je veliki, pa smo obavezni da se kratko izjasnimo.

Predstavnici „Pavgorda“, budite ljubazni da prvo sagledate platne liste vaših radnika u „Pavgordu“, da provjerite da li plaćate sve poreze i doprinose, kakav vam je kreditni rejting, kakvi su vam prihodi, struktura kupaca i dobavljača i čime se sve bavite. Zaboravili ste da kažete kako su pod vašom upravom prošle firme „Žitopromet“ i „Šećerana“ te Vanekov Mlin iz Bijeljine. Blizu nam je Bijeljina, sve je vidljivo golim okom. Kupovine fočanskih firmi i da ne pominjemo. Je li ovim garantujete svijetlu budućnost za „Aluminu“ i njene radnike?

Vi ste posljednji na svijetu koji treba da pridikujete o dužini trajanja stečajnog postupka u „Biraču“ ili o raspodjeli dobiti u „Alumini“, a što upravo govori o stepenu vaše malicioznosti. Naime, „Pavgord“ je kupio najveći dio nepriznatih potraživanja od Ukio banke, upravo one banke koja je bila aktivni saučesnik svih šteta i nezakonitosti koje su načinjene „Biraču“, „Alumini“ i Republici Srpskoj. Ako se ne varamo, to je Sajiću Vaš klijent, kao što je i „Pavgord“, i primjetno je sinhrono i zajedničko djelovanje Ukio banke i „Pavgorda“ prema FG „Birač“ i „Alumini“.

Sa druge strane, firme povezane sa Ukio bankom su ostavile FG „Birač“ sa 737.699.803 KM akumuliranog gubitka!!! Ako pričate Sajiću o isplati nekih para na račun „Birača“, a pod pretpostavkom da pod tim podrazumjevate raspodjelu dobiti, trebalo bi da znate da su na dan 31.12.2013. godine, gubici nad „Aluminom“ bili 252.888.794 KM, a kapital 253.072.107 KM. Uz elementarno poznavanje finansija i korporativnog prava bilo bi vam jasno da se ne može isplaćivati bilo koja dobit osnivaču dok se ne pokriju gubici iz ranijeg perioda, dakle iz perioda litvanske uprave.

Ako sa takvim znanjem nastupate u pretenzijama da uđete u tabelu povjerilaca „Birača“, te da preuzmete „Aluminu“, moramo vam reći da ste zalutali na vašem putu, i da je „Alumina“ prevelika kompanija da bi bila tretirana na vama poznat način upravljanja – zaključuje menadžment Alumine.

Foto naslovna: SRNA
Izvor: banjaluka.net

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter