Istorija histerije: Dodik više od 15 godina nekažnjeno prijeti novinarima i neistomišljenicima (Video)


Istorija histerije: Dodik više od 15 godina nekažnjeno prijeti novinarima i neistomišljenicima (Video)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik više od 15 godina kontinuirano vrijeđa i prijeti novinarima koji kritički izvještavaju o njegovom radu. Do danas, Dodik nije snosio odgovornost za svoje ponašanje. Pravosuđe u Republici Srpskoj nije reagovalo ni na otvorene  prijetnje, uvrede, i pokušaji diskreditacije koje su od Dodika postali svakodnevnica.

Optuženik pred Sudom BiH Milorad Dodik samo u jednom je dosljedan: ne prestaje sa vrijeđanjima medija i novinara, naročito onih koji mu ne pišu hvalospjeve.

Posljednja žrtva Dodikove histerije bila je N1 televizija i njihova novinarka Snežana Mitrović, koje je Dodik optužio da su dio politike koja ruši Republiku Srpsku i da imaju “antisrpski narativ”

Tokom jučerašnje press konferencije u Banjaluci Dodik je rekao i kako je"veoma trpeljiv" jer uopšte dopušta novinarima N1 ulazak u službene prostorije Republike Srpske, a novinarku ovog medija je pitao da li misli da on nema službu koja prati šta radi N1. To nije sve. Dan kasnije, prema kazivanju Snežane Mitrović, Dodik joj je telefonirao iz predsjedničkog ureda, galamio, vrijeđao i psovao.

„Gospodin Dodik je negodovao i vikao zbog teksta objavljenog na portalu N1. Krenuo je da viče i psuje, bilo je vrlo lično i neugodno. Vrlo stresno. U toj minuti razgovora upotrebljavao je nepristojne riječi, psovao je, koristio je riječi na “J”, ispričala je Mitrović.

Reagovali su i Ured EU u BiH te Udruženje/udruga BH novinari.

“Sramotni su i na granici patološke mržnje višegodišnji obračuni Milorada Dodika sa medijskim djelatnicima te njegovo kontinuirano uzurpiranje javne političke funkcije za lični obračun sa novinarima_kama i medijima koji kritikuju Dodikove odluke ili mu postavljaju legitima pitanja od javnog značaja, saopštio je Upravni dobor Udruženja/udruge BH novinari.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH tim se povodom oglasila na svom X nalogu. Iz Ambasade su osudili Dodikov postupak naglasili da će i dalje nastaviti podržavati slobodne i profesionalne medije u našoj zemlji.

„Njegovi ponovljeni napadi na novinare i nedavna odluka Narodne skupštine RS da kriminalizuje klevetu predstavljaju opasan autoritarni trend koji ima za cilj suzbijanje slobode izražavanja. Osuđujemo ovaj i sve druge napade na novinare i nastavit ćemo podržavati slobodne i profesionalne medije u BiH koji igraju vitalnu ulogu u osiguravanju odgovornosti i unapređenju demokratije“, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik više od 15 godina kontinuirano vrijeđa i prijeti novinarima koji kritički izvještavaju o njegovom radu. Do danas, nije snosio odgovornost za svoje ponašanje. Pravosuđe u Republici Srpskoj nije reagovalo ni na otvorene  prijetnje, uvrede, i pokušaje diskreditacije.

U video klipu, kojeg smo objavili prije pet mjeseci, urađenom u saradnji sa članicama istraživačke mreže Umbrella, izdvojili smo samo nekoliko primjera koji ilustruju na koji način Milorad Dodik komunicira sa medijima. Pogledajte video:

 

Piše: Zurnal.info
Video: Magazin Zurnal Online
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter