Život Albanke na selu u Višegradu (Video)


Život Albanke na selu u Višegradu (Video)

Momački dani su brzo prolazili Darku Stjepanoviću, iz sela Paočića kod Višegrada, vrijeme je bilo za ženidbu ali ni jedna djevojka iz okoline i grada nije ni htjela da čuje da život provodi na selu.

I onda je doveo mladu iz Skadra iz Albanije koja se prihvatila seoskih poslova i tako su Stjepanovići stvorili ugledno i imućno domaćinstvo  jedno od najjačih u ovom kraju. „Imam pet krava, muzem ih pravim i prodajem mlijeko, sir i kajmak. Sve to prodajemo kupcima kod kuće a šaljemo i prijateljima u Srbiji posebno u Obrenovcu", počinje priču žena koja se brzo privikla na novu sredinu, njene zakone i običaje.

"Uzgajamo dosta kokošaka, koje hranimo hranom proizvedenom na našem imanju, pa su jaja tražena kod mušterija. Stado je od 60 ovaca od kojih prodajemo meso, žive ovce i jagnjad jedino vunu neće niko pa je bacamo", objašnjava Stjepanovićeva. 

Vera je vrijedna i promućurna žena, zaljubljena u muža i nije joj ništa teško da radi. Stjepanovići rijetko silaze u grad jedino kad je praznik ali i tada za ovu domaćicu ima posla. „Tada čistim kuću, pripremamm hranu, perem i odmaram se od svakodnevnih napornih seoskih poslova", priča na skoro naučenom srpskom jeziku ova vrijedna žena. 

Verina životna deviza je : “Gdje želi da živi moj muž i ja želim tu da živim“ 

Ovdje u ovom prelijepom selu, u uređenom domaćinstvu sve izgleda idilično i na svom mjestu. O ravnopravnosti polova, o ljudskim pravima i ostalim izmišljotinama velikih sredina, kako kažu supružnici,  se ne govori – priča se samo o radu a rad stvara slogu i imetak.

VIDEO:

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks