Izbori -uspješno- pokradeni - Vlada sada kažnjava dobre kupce električne energije - zbog -štednje-?


Izbori -uspješno- pokradeni - Vlada sada kažnjava dobre kupce električne energije - zbog -štednje-?

“Pokušaćemo urediti nivo potrošnje električne energije, za osnovni konzum potrošnje električne energije, koji je do sada bio prosječan, cijena u Srpskoj će biti ista. Cijena iznad toga moraće se povećati. Mnogi sada koriste električnu energiju i za grijanje i za sve drugo zato što su neki drugi energenti poskupili”, rekao je juče Milorad Dodik, koji je, nakon odluke CIK-a, u utorak postao novi predsjednik Republike Srpske.

Krajem oktobra, kada su izbori bili već iza građana Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, direktor Elektroprivrede, SNSD-ov, Luka Petrović najavio je da će struja u Republici Srpskoj biti skuplja za one koji troše više. On je rekao da je u prijedlogu o energetskoj stabilnosti, koji je Elektroprivreda Republike Srpske dostavila nadležnom ministarstvu u Vladi Republike Srpske. ERS je predložila da onima koji budu trošili više električne energije račun bude fakturisan na drugačiji način.

“Nije riječ o klasičnim poskupljenjima, to je samo domaćinski odnos ERS prema domaćinstvima i privrednicima. Moramo da zaštitimo onoga koji štedi ali i da naplatimo onome koji troši više, nije ovo sistem poskupljenja već sistem energetske stabilnosti“, rekao je Petrović u oktobru za SRNU.

Foto: Gerila.info/Radovan Višković je prije izbora obećao jedno a sada tvrdi drugo

Predsjednik Vlade Republike Srpske, prenosi današnji Blic, rekao je da je neodrživo da cijena električne energije u Republici Srpskoj ostane na sadašnjem nivou ali da će ta cijena i u narednoj godini biti najpovoljnija u BiH i regionu. To je, inače, nešto čime se vlast u Republici Srpskoj konstantno hvali. On je naglasio da je opredjeljenje Vlade da domaćinstva koja struju koriste za osnovne potrebe ne osjete poskupljenje. Nije jasno šta se smatra pod osnovnim potrebama domaćinstva. Vlada i ERS, očigledno, ne smatraju da je to grijanje na struju.

Zanimljivo, u septembru je Višković rekao da Republika Srpska ima viškove električne energije kao i da izvozi trideset odsto proizvedene struje. Tada je obećao da neće biti poskupljenja električne energije u Srpskoj ni u ovoj ni u sljedećoj godini. Elektroprivreda Republike Srpske je u prošloj godini ostvarila dobit od 80 miliona maraka. Svi ti podaci ne daju odgovor na pitanje gdje je potreba za povećanjem cijene električne energije. Kao ni na pitanje zašto ERS destimuliše kupce da kupuju proizvod koji ERS proizvodi. Odgovor bi se mogao kriti u tome da Vlada ne želi da ni za procenat odustane od izvoza.

Foto naslovna: Gerila/Milorad Dodik na primopredaji dužnosti predsjednika RS
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter