Izdate Naredbe Tužilaštva BiH o sprovođenju istrage protiv Dodika i Lukića i o njihovom saslušanju


Izdate Naredbe Tužilaštva BiH o sprovođenju istrage protiv Dodika i Lukića i o njihovom saslušanju

Tužilaštvo BiH donijelo je danas, kako sam i najavio, Naredbu o sprovođenju istrage protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, zbog rušenja Dejtona i Ustavnog suda BiH.

Tužilaštvo je izdalo i Naredbu da se saslušaju i Dodik i Lukić, potvrdili su mi izvori iz Tužilaštva BiH. 

Tako je protiv Dodika zvanično otvorena istraga zbog potpisivanja ukaza o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS i Zakona o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS.

Uz Dodika će Tužilaštvo isljeđivati i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, koji je naložio objavljivanje pomenutih zakona u Službenom glasniku RS iako ih je prije toga visoki predstavnik za BiH učinio ništavim.

Uz to, Kristijan Šmit, visoki predstavnik za BiH, izmijenio je i odredbe Krivičnog zakona BiH prema kojima je krivično djelo neobjavljivanje njegovih odluka rušenje Ustavnog suda BiH i zaprijećena je kazna od šest mjeseci zatvora.

Ranije sam objavio i da je Tužilaštvo BiH formiralo tim od tri tužioca, ali su dva tužioca, u međuvremenu, promijenjena; Ostala je, od prvobitna tri, samo Nives Kanevčev.

Na moje pitanje na koji način misle saslušati Dodika ukoliko odbije poziv da se odazove Tužilaštvu BiH, rečeno mi je da postoji “i raspisivanje potjernice”.

Donošenje Naredbe je veliki izazov za Dodika, posebno poziv za saslušanje, ali i za Tužilaštvo BiH koje je već trebalo da to učini, a ne da čeka danima na Naredbu u potpuno jasnom predmetu i daju mu šansu da svojim toksičnim vezama dalje radikalizuje političku situaciju u Regionu.

Da podsjetim, Naredba o sprovođenju istrage sigurno je donešena nakon što je SIPA predala svoj Izvještaj, a na osnovu dokumentacije koju je izuzela 11.07.o.g. iz Službenog glanika RS.

Dodik je, po Krivičnom zakonu BiH, počinio krivično djelo, jer je potpisao ukaze o donošenju Zakona kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku, kao i Zakon o prestanku važenja odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

Lukić je počinio krivično djelo, jer je Dodikove ukaze objavio iako ih je ništavim učinio visoki predstavnik.

Zaprijećena kazna za ova djela je od šest mjeseci pa do pet godina zatvora i to prema izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je nedavno nametnuo Kristijan Šmit, visoki predstavnik za BiH.

Posebno opasno za Dodika i Lukića, koji su jedini odgovorni za objavljivanje ovih zakona, je što se, osim navedene kazne, podrazumijeva i zabrana obavljanja bilo koje dužnosti, ukoliko dođe do osuđujuće presude.

Osim Dodika i Lukića nema niko više ko bi mogao odgovarati za ove nezakonite akte.

Istovremeno, OJT Banjaluka formiralo je predmet protiv visokog predstavnika Kristijana Šmita, a po krivičnoj prijavi Milorada Dodika.

Ova informacija mi je potvrđena iz OJT Banjaluka.

Dodik je protiv Šmita podnio krivičnu prijavu za lažno predstavljanje, "jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Savjeta bezbjednosti UN-a".

Dodatak: Tužilaštvo BiH potvrdilo da je protiv Dodika pokrenuta istraga

Nekih četiri sata nakon objavljivanja ovog teksta, oglasilo se zvanično i Tužilaštvo BiH.

"Predmet je u radu i tužilaštvo se neće očitovati pojedinačno o svakoj procesnoj radnji koju preduzima tužilački tim", saopšteno je iz Tužilaštva BiH i na taj način potvrđeno da je protiv Dodika i Lukića donešena Naredba o sprovođenju istrage..

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter