Izetbegović i Čović prave sijelo, a Dodik je politički kockar

Izetbegović i Čović prave sijelo, a Dodik je politički kockar

Univerzitetski profesor i ugledni politički analitičar Slavo Kukić kaže da od današnjeg mostarskog sastanka lidera SDA i HDZ-a BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića ne očekuje bilo kakve rezultate niti pomake u pregovorima oko formiranja vlasti u Federaciji i na nivou BiH. 

Kukić za Insajder, između ostalog, tvrdi da maksimalistički zahtjevi Dragana Čovića po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH predstavljaju glavnu prepreku za dogovor s Izetbegovićem.

- Od današnjeg sastanka ne očekujem ništa i to će biti samo još jedno sijelo. Ovih dana Čović je više puta ponovio da nema kompromisa kad je u pitanju izborni zakon, niti da ima vlasti na nivou Federacije BiH bez izmjena izbornog zakona koje on traži. To je zakopana pozicija iz koje se vrlo teško izvući i ne vjerujem da je tu rješenje moguće. Kao prvo, izborni zakon treba usvojiti u Parlamentu BiH, a u ovom momentu državni parlament ne radi. Drugo, to su takvi zahtjevi koji nivo podijeljenosti države još više povećavaju u odnosu na nivo podijeljenosti koji sada imamo. Treće, vrijednosti koje se tim promjenama traže BiH udaljavaju od društva evropskih naroda i pretvaraju je u mehanički zbir tri plemenske zajednice. Ne vjerujem da je na to moguće pristati i da to može proći - kaže Kukić.

Komentarišući učestale izjave lidera SNSD-a Milorada Dodika da su on i njegova stranka sve manje zainteresovani za učešće u vlasti na nivou BiH, Kukić smatra da to nije istina.

- Nije Dodik odustao od vlasti. On je klasični politički kockar i ide po principu maksimalističkih zahtjeva. Ako je tačno da ga vlast na nivou BiH više ne zanima, onda bi bilo logično da kaže da ga ne zanima ni pozicija člana Predsjedništva BiH, a i sinoć smo bili u prilici da se uvjerimo kako mu ni na kraj pameti nije da napusti tu poziciju. Daleko je Dodik od toga da nije zainteresovan za formiranje institucija državne vlasti i siguran sam da je spreman i na određene ustupke, mada to javno ne pokazuje. Siguran sam da je Dodik spreman i na određene ustupke u vezi s ANP-om, ali na način da sutra u javnom prostoru može braniti tezu kako ni u čemu nije popustio. Još ćemo se nagledati i naslušati priča Milorada Dodika o državnoj vlasti - smatra Kukić.

Izvor: insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks