Iživljavanje -privatizovane- države nad građanima se nastavlja! Danas sam na redu ja, sutra ćete biti vi! (Foto/Dok.)

Iživljavanje -privatizovane- države nad građanima se nastavlja! Danas sam na redu ja, sutra ćete biti vi! (Foto/Dok.)

Nastavlja se agonija sa Džakulom i UIO BiH. Nastavlja se borba s vjetrenjačama koju vodi Tanja Subotić Došen protiv suludih postupanja i odluka Uprave za indirektno oporezivanje BiH i njenih postupajućih službenika „s pedigreom“, kojima leđa čuva korumpirani direktor Džakula. Nedavno je šef Odsjeka za poreze RC Banja Luka, Jovica Mikerević, odbio njenu žalbu, vodeći se Džakulinom omiljenom krilaticom „samo otimaj, neka kasnije tuže Upravu, svakako im pare neću vraćati ja kad dobiju spor na sudu“!

Već sam pisao o tome kako je gospođa Subotić Došen još u avgustu 2018. godine podnijela Upravi za indirektno oporezivanje zahtjev za registraciju pravnog subjekta u njenom vlasništvu kao PDV obveznika, ali je Uprava njen zahtjev odbila jer je konstatovala da podnosilac zahtjeva pruža usluge koje su oslobođene od plaćanja PDV-a, čime joj je u poslovanju onemogućeno da prikazuje i naplaćuje PDV. Međutim, nakon tri i po godine, njoj kao neobzvezniku, u kontrolu dolazi Trninić Stevan, „inspektor“ respektabilnog partijskog pedigrea, čija je majka jedan od izvršnih direktora Elektroprivrede RS i bliska saradnica Luke Petrovića.

Navedeni inspektorčić konstatuje da mu je poznato kako pravno lice ima status neobveznika, ali da on smatra da se ipak radi o oporezivoj djelatnosti, te u postupku kontrole utvrđuje dodatnu poresku obavezu od 38.046,00 KM po osnovu navodno neprijavljenog PDV-a, koji i nije ni bilo moguće prijaviti, kao i zateznih kamata u iznosu od 8.555,55 KM za „neblagovremeno“ plaćanje iznosa koji nije ni bilo moguće platiti, a sve na osnovu zauzetog stava UIO!

Sve je počelo izdavanjem Naloga za kontrolu od 03.12.2021. godine, od strane šefa Grupe za reviziju i kontrolu RC Banja Luka, Vladimira Milinovića, a kojim nalogom je za predmet kontrole određeno utvrđivanje praga oporezivanja, a na osnovu kojeg je inspektor samo mogao da utvrdi da li je i kada je kontrolisano lice prešlo oporezivi prag, a nikako da utvrđuje obaveze. Neshvatljivo je i kako je moguće da se u postupku kontrole zanemari činjenica da je kontrolisani subjekt blagovremeno zahtjevao upis u registar obveznika indirektnih poreza, što je Uprava za indirektno oporezivanje odbila, i to ne iz formalnih razloga, već iz razloga što je Sektor za poreze, Odsjek za podršku, na čijem je čelu Džakulina perjanica Nataša Uljarević, nedvosmisleno utvrdio da podnosilac zahtjeva pruža usluge koje su oslobođene od plaćanja PDV-a. Rješenje Odsjeka za podršku dato je na uvid u postupku kontrole, što je i konstatovano zapisnikom, ali ga je navedeni inspektorčić potpuno zanemario i izvršio kontrolu kao da isto ne postoji, iako je činjenica da se kontrolisano lice bavi neoporezivom djelatnošću od ključnog značaja u konkretnom slučaju.

Osvrćući se na ovaj žalbeni navod, Odsjek za poreze Regionalnog centra Banja Luka navodi da negativnim rješenjem (kojim je odbijen zahtjev za upis u registar obveznika PDV-a) nisu konstituisana prava i obaveze , te da je imenovana imala pravo da podnese novi zahtjev ili da izjavi žalbu na navedeno rješenje, što je propustila da učini i da nisu od značaja žalbeni navodi o pravnoj nesigurnosti!!! Skandalozno je da nadležna organizaciona jedinica utvrdi da je djelatnost kojom se bavi kontrolisano lice neoporeziva, a druga organizaciona jedinica istu djelatnost tretira kao oporezivu, svaljujući krivicu na kontrolisani subjekt koji se eto nije žalio na rješenje kojim je utvrđeno da se bavi neoporezivom djelatnošću, pri tom nazivajući to pravnom sigurnošću!

Nakon sto je dobila odluku UIO po žalbi, gospođa Subotić Došen se obratila i određenim inostranim institucijama, čije djelovanje je od velike važnosti u BiH, koje su nakon upućivanja u slučaj, dale određene smjernice i savjete o daljem postupanju, i čije će reakcije tek uslijediti.

Na upit određenih zainteresovanih strana, ali i slobodnih medija u vezi sa predmetnim slučajem, iz UIO ponavljaju kratak i diplomatski odgovor da je postupak i dalje u toku, smatrajući valjda da će tako skrenuti pažnju javnost i prikriti kontinuitet pravnog nasilja koje provode, kao i svoju namjeru da predmet pošalju na sud, što i ne bi bio veliki problem da u konkretnom slučaju ne stoji da žalba ne odlaže izvršenje. Frapantna je i bahatost inspektorčića Trninića, koji mi se nedavno “ljubazno javio” sa svojom dražesnom suprugom u jednom ugostiteljskom objektu u Banjaluci, komentarišući da eto i on zna da je gospođa u pravu i da će ona to na kraju i dobiti na sudu, ali da to nije njegova briga. Vjerovatno nikog i ne bi bilo briga za takav “dugić” da ima imovinu kojom raspolaže porodica Trninić, a o kojoj ću tek informisati javnost.

Na koncu, porodica sa dvoje male djece uskoro će biti dovedena na rub egzistencije, dok se ne izbori sa zarobljenom i korumpiranom administracijom Uprave za indirektno oporezivanje, a korumpirani direktor Džakula i njegove skutonoše su im očigledno namijenili i dodatno iscrpljivanje u mukotrpnim i dugotrajnim sudskim postupcima, računajući da će do tada priča biti zaboravljena, i da će dugove koje su svojim nezakonitim postupanjem prouzrokovali vraćati neko drugi, tačnije svi građani ove zemlje iz Budžeta.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter