Izmjenama zakona CIK BiH želi da spriječi nove izborne krađe

Izmjenama zakona CIK BiH želi da spriječi nove izborne krađe

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je inicijativu za pokretanje procedure izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se pokušale spriječiti dalje manipulacije i krađe izborne volje građana, saznaje Insajder.

Kako za naš portal otkrivaju odlično obaviješteni izvori iz CIK-a, jedna od predviđenih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koja bi prethodno trebalo da bude potvrđena u Parlamentu BiH, odnosi se na modernizaciju izbornog procesa, odnosno uvođenje skeniranja glasačkih listića, kao i uvođenje video-nadzora na biračim mjestima.

- Vjerujte da u CIK-u trenutno niko ni ne pomišlja na mogućnost odlaganja lokalnih izbora koji su planirani za oktobar ove godine. Prema procjeni vodećih svjetskih epidemiologa, ova pošast sa korona virusom trebalo bi da stane najkasnije do ljeta, što političkim partijama daje dovoljno prostora za predizbornu kampanju - ističu naši sagovornici.

Bivši šef CIK-a BiH Vehid Šehić takođe tvrdi da uprkos aktuelnoj pandemiji virusa korona ne vjeruje da sadašnji članovi te institucije razmišljaju o odlaganju planiranih lokalnih izbora.

- Za odlaganje izbora nije dovoljno promijeniti Izborni zakon već Ustav BiH, a tamo se jasno navodi da se izbori u ovoj zemlji održavaju svake četiri godine. U SAD, koje su trenutno najpogođenije ovom epidemijom, takođe niko ne razmišlja o odlaganju predsjedničkih izbora. Izborna kampanja u BiH zvanično počinje tek u septembru, tako da postoji sasvim dovoljno vremena za održavanje regularnih lokalnih izbora - kaže Šehić za Insajder.

Portparol CIK-a BiH Maksida Pirić potvrdila je za portal Vijesti.ba da su članovi te institucije na sjednici prošle sedmice usvojili inicijativu za pokretanje procedure donošenja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

- U vezi s usvojenom inicijativom zadužene su nadležne stručne službe da pripreme relevantan prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona - rekla je Pirićeva, ne pojašnjavajući o kakvim izmjenama i dopunama zakona je riječ.

Izvor: insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks