Iznenadni preokret –Gugl- i -Huavej- nastavljaju saradnju


Iznenadni preokret –Gugl- i -Huavej- nastavljaju saradnju

Iz ministarstva za trgovinu Sjedinjenih Američkih Država saopštili su da su izdali licence u trajanju od 90 dana kompanijama koje se bave mobilnom telefonijom i internet provajdingom za rad sa „Huavejom“, kako bi se postojeće onlajn-mreže održale i da bi se korisnici zaštitili od bezbednosnih rizika, prenosi „CNBC“.

„Gugl“ planira nastavak saradnje sa kineskom kompanijom u narednih 90 dana, pošto su Sjedinjene Države ublažile restrikcije prema kompaniji koja je drugi na listi proizvođača pametnih telefona na svetu. 

Reč je o iznenadnom i dramatičnom preokretu američkog giganta. Naime, kako CNBC podseća, iz „Gugla“ su u nedelju objavili prekid veza sa „Huavejom“, uz usaglašavanje sa odlukom vlade da tu kompaniju stavi na „crnu listu“.

Ubrzo posle te odluke, ministarstvo za trgovinu objavilo je odobravanje devedesetodnevnih licenci za kompanije koje se bave mobilnom telefonijom i internet provajdingom, koje se odnose na saradnju sa „Huavejom“, sa ciljem održavanja postojećih onlajn-mreža uz omogućavanje bezbednosne zaštite korisnika.

Ovakva odluka omogućava „Guglu“ da realizuje apdejtovanje „Huavejovih“ mobilnih telefona koji koriste Android operativni sistem, do 19. avgusta.

„Ažuriranje pametnih telefona i bezbednost korisnika je u interesu svih, i ova privremena licenca nam omogućava da nastavimo da obezbeđujemo softverske i sigurnosne postavke u narednih 90 dana“, saopštio je portparol „Gugla“ u imejlu koji je prosleđen medijskoj kući CNBC.

Iz ministarstva trgovine SAD takođe su saopštili da će proceniti kakve su mogućnosti produžetka licenci posle isteka određenih 90 dana.

Krajem prošle nedelje, ministarstvo trgovine stavilo je „Huavej“ i 68 drugih kompanija na „crnu listu“ koja se odnosi na izvoz, što je praktično onemogućilo pristup kompaniji „Huavej“ dobrima proizvedenim u SAD.

Za preduzeća koja se nalaze na toj listi, smatra se da su umešana u aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost ili spoljnopolitičke interese SAD.

Odluka o izdavanju licenci omogućava otkrivanje sigurnosnih propusta, kao i to da se  „Huavej“ uključi u razvoj standarda za buduće 5G mreže, što podstiče kompaniju da postane transparentnija. 

Analitičari upozoravaju da će posledice osetiti i Amerikanci.

„Danas je spoljnotrgovinska razmena Kine i Amerike dve milijarde dolara dnevno, pa bi efekat mera mogao da bude astronomski. Sve to zvuči vrlo privlačno nacionalistima za domaću upotrebu, dok ne padnu prve žrtve kod kuće“, smatra analitičar Danijel Livin.

„To nije samo napad na 'Huavej'. To je napad na liberalni poredak zasnovan na pravilima. To je opasno. Sada se to događa kompaniji 'Huavej', sutra se može desiti bilo kojoj međunarodnoj kompaniji", rekao je Abrahal Liu, predstavnik kompanije „Huavej“ za Evropu.

„Huavej“ je drugi na listi proizvođača pametnih telefona na svetu, po udelu na globalnom tržištu u prvom kvartalu ove godine. Kompanija je ranije objavila ambicije da želi da postane vodeći proizvođač pametnih telefona do 2020. godine.

Oko 70 milijardi dolara „Huavej“ je potrošio prošle godine za nabavku potrebnih komponenti, od čega je oko 11 milijardi dolara otišlo američkim firmama, uključujući "Qualcomm", "Intel" i "Micron Technology". Nešto više od 49 odsto isporuka pametnih telefona koje je proizveo „Huavej“, u prvom kvartalu 2019. godine, otišlo je na tržište van Kine, prenosi CNBC.

 

Izvor: rts.rs