Izolacija najbolji sistem zaštite od virusa korona (Video)


Izolacija najbolji sistem zaštite od virusa korona (Video)

Izolacija je najadekvatniji sistem zaštite od virusa korona, rekla je infektolog, doktor Aleksandra Radojčić u emisiji "Puls" BN televizije. Ona je istakla da postoji veliki broj zdravih kliconoša koji bi mogli da prenesu zarazu.

Iako je situacija u Srpskoj povoljnija nego u zemljama regiona to ne znači da bi građani trebalo da se opuste, jasna je doktor infektolog Aleksandra Radojčić.

“Nama je od velike pomoći jače UV zračenje koje će djelovati na virus i nećemo mu dati šansu da pretjerano mutira tražeći nove domaćine i tražeći nove domaćine. Zašto da nepotrebno rizikujemo kada ne moramo. Ipak moramo da ostanemo kod kuće. Niko vem ne kaže da morate da budete 24 sata zatvoreni, nego da ne izlazite bespotrebno. Potrebno je da se zaštitite kada izađete, da operete ruke, da stavite masku. Potrebno je da zaštitite i druge ljude. Možete da budete i zdrav kliconoša, da zarazite starije ljude sa komorbiditetima.“

Razlog više za samozaštitu je i to što je virus korona nepoznat.

“Sva terapija je terapija koju su ljudi smatrali da može da pomogne i ona pomaže, ali ona nije zvaničan stav.”

Najveći problem kod virusa korona je mutacija, navodi Radojčićeva.

“Svakim prolaskom kroz domaćina on djelimično mutira. To je razlog što je veoma teško naći adekvatnu terapiju za njega tj. napraviti vakcinu. To je inače virus koji mutira, a takvi virusi su inače problem u svijetu. Takvi virusi su još i hepatitis C, HIV i za takve viruse ne postoji vakcina niti adekvatna terapija koja će da dovede do izlječenja”, rekla je infektolog Aleksandra Radojčić.

Ona je dodala da virus korona ne bi trebalo da podcjenjujemo ni kada sve prođe.

“Ovo je jedan jako dobar podsjetnik da uopšte nismo shvatali koliku slobodu smo imali, koliko mogućnosti, kako smo bezbrižno putovali. Svima nam to sada nedostaje. Ipak, trebalo je da budemo odgovorniji i prema sebi i prema drugima.”

Doktorka Radojčić je najavila da će od sljedeće nedjelje Bolnica "Sveti Vračevi" imati sopstveni PCR aparat, što će omogućiti testiranje pacijenata na virus korona.

“Sve bude i prođe. I ovo će da prođe”, rekla je doktor Aleksandra Radojčić, infektolog u Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini.

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks